Söö muna – õigel ajal ja viisil

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Munatoidud on tuntud oma headuses ning sisaldavad rohkelt toitaineid.

Muna sobib toiduks nii sportlasele, harrastusliikujale kui ka passiivsele inimesele, kirjutab myprotein.com.

Üks muna sisaldab umbes kuus grammi puhast ja kvaliteetset valku, millest 3,5 grammi tuleb munavalgest ja 2,5 grammi -kollasest, mis sisaldab omakorda palju aminohappeid. Lisades munad menüüsse, aitab see kindlasti kaasa kaalulangusele, lihaskasvule ning tugevdab luid.

Lisaks valkudele sisaldab üks suur muna ka viis grammi rasvu, 13 erinevat vitamiini ja mineraali ning mitte üldse suhkrut.

Mune võib keeta, praadida, omletiks teha, pošeerida ja mitmel muul viisil valmistada. Kasulikud toitained imenduvad eriti hästi, kui kasutada valmistamisel oliiviõli.

  • Keedetud munad sobivad hästi siis, kui on kiire. Neid saab lisada lõunasöögile, mille valmistad kaasa või viilutada kaasavõetava võileiva vahele.
  • Praemuna sobib süüa ka õhtul või hilisõhtul, näiteks pärast trenni. See täidab hästi kõhtu ning maitseks võid lisada teravat kastet või magusaisu korral kaneeli.
  • Pannkookidesse võib lisada tavapärasest rohkem muna, et muuta need tervislikumaks või valmistada pannkooke hoopis banaanist, munast ja valgupulbrist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles