Ossinovski ei pea gluteenivaba toidu kompenseerimist vajalikuks

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gluteenivaba toidu turustajad ei ole teinud ministeeriumile ettepanekut kanda neid tooteid soodusravimite nimekirja
Gluteenivaba toidu turustajad ei ole teinud ministeeriumile ettepanekut kanda neid tooteid soodusravimite nimekirja Foto: Peeter Langovits

Esmaspäeval arutati riigikogus gluteenivabade toitude kompenseerimist tsöliaakiahaigetele, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinvoski sõnul on tsöliaakiahaigetel võimalik toituda mitmekesiselt ka gluteeni sisaldavaid toiduaineid vältides.

Riigikogu liige Viktor Vassiljev küsis tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskilt, miks ei kanta gluteenitalumatusega inimestele vajalikku gluteenivaba toitu soodusravimite loetellu ja miks ei kompenseerita Eestis eritoitu inimesele, kellel on meditsiiniliselt põhjendatud vajadus sellise toidu järele, kirjutab Med24.

«Antud küsimus puudutab tsöliaakiat ehk sellist haigust, milles inimene süüdi ei ole, seal on pärilik eelsoodumus olemas. Probleem on selles, et inimesed, kellel on tsöliaakia, ei talu gluteeni. See on taimne valk, mida sisaldavad nisu, rukis, oder ja kaer. See inimene ei saa süüa enamikku toiduaineid, mida teised inimesed söövad, aga on olemas gluteenivabad toiduained,» rääkis Vassiljev. «Tänapäeval on küll olemas kauplustes isegi osakonnad, kus müüakse gluteenivaba toitu, aga see on üsna kallis. Teinekord kümme korda kallim kui vastavad gluteeni sisaldavad toidud.»

Ossinovski vastas, et gluteenivaba toidu turustajad ei ole ministeeriumile esitanud taotlusi gluteenivaba toidu kandmiseks soodusravimite loetellu. Ta selgitas, et uute toodete soodustusele lisamine toimub ainult tootjate või nende esindajate vastavasisuliste põhjendatud taotluste alusel. Seega, ministeerium omalt poolt seda protsessi juhtida ei saa.

«Tsöliaakia puhul on ainsaks raviks gluteenivaba dieet, mis ei sisalda nisust, rukkist, odrast ja soovitavalt ka kaerast valmistatud toite ja tooteid. Kõik teised toiduained on haigetele lubatud, kaasa arvatud kartul, riis, tatar, hirss ja ka mais,» rääkis Ossinovski. «Dieedi järgimisel haigussümptomid taanduvad, peensoole limaskest ja seega kõigi toitainete imendumine taastub täielikult. Seega on tsöliaakiahaigetel võimalik toituda mitmekesiselt ka gluteeni sisaldavaid toiduaineid vältides.»

«Loomulikult, turg on koos teadlastega töötanud hästi ja pakkumisel on inimestele nende soovi korral ka spetsiaalne eritoit, mis oma tavavormis on gluteeni sisaldav, aga mida on suudetud toota gluteenivabalt, olgu selleks siis makaronid või leib,» seletas minister. «Küll aga tuleb siin märkida, et selle tavapärasest oluliselt kallima eritoidu kasutamine nende diagnooside puhul ei ole vältimatu. Ehk siis on võimalik luua gluteenivaba dieet, mis on mitmekesine ja tervislik ilma nende kallite eritoodeteta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles