Kuidas luua tervisesõbralik kodu?

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastetuba.
Lastetuba. Foto: living4media/Bulls

Kunstmaterjal siin, tolmu koguv seal – see kõik võib tekitada hingamisraskusi, silmade sügelust ja muid allergilisi reaktsioone. Iga päevaga muutub kodu tervisesõbralikkus olulisemaks. Me kõik tahame, et elamine oleks võimalikult ohutu ja meid ümbritseks looduslikud naturaalsed materjalid. 

Reesi Sild Tartu Hea Maja Poest ütleb, et kodu tervisesõbralikkus on väga oluline – eriti kui tuletada meelde mõnd hiljutist juhtumit, kus koolihoones kasutatud tervist kahjustavad materjalid mõjusid lastele laastavalt. Lisaks vähendavad looduslikud materjalid allergiariske, need on antistaatilised, lasevad niiskusel liikuda ja tagavad tänu sellele ruumides hea sisekliima.

Ära koori krohvi maha!

Kui kodu asub vanas elamus, ei tähenda see veel, et tervislikkuse nimel tuleks kõik seest tühjaks lõhkuda ja uute materjalidega nullist üles ehitada. «Krohvitud pindu tasub säilitada, olgu need siis pärit 1930ndatest või 1980ndatest,» räägib Sild. «Pinna saab siledaks väheste parandustega, selleks pole vaja kulunud välimusega krohvi kohe maha lüüa. Ka siis, kui selle all on palk või tellis – krohv on alati olnud puhverkihiks, kaitstes enda all olevat materjali ja muutes hoone soojemaks.»

Vahepeal oli küll levinud komme palk- ja tellisseinad eluruumides välja puhastada, aga sellel pole ühtki praktilist põhjendust – tegu oli pelgalt moevooluga, millel võib lasta rahus unustusse vajuda. Kas või põhjusel, et krohvitud või värvitud pind kogub märksa vähem tolmu.

Säilita puitpõrand!

Puitpõrandad soovitab Sild võimalust mööda säilitada, mitte katta neid uue ja moodsa puit- või laminaatparketiga. «Laminaat on sünteetiline materjal, parkett enamasti liimitud, igasugused liimid aga kujutavad endast teatud riski,» selgitab ta. «Lisaks on laminaat jala all külm, tekitab staatilist elektrit ja kogub tolmu. Tolm aga on halb allergikule ja ka niisama tundlikule inimesele.»

Ära unusta ventilatsiooni!

Viimistlusmaterjalide kõrval mõjutab ruumiõhu kvaliteeti ventilatsioon. Vanale majale, kus kütmise kaudu toimib loomulik ventilatsioon, ei tohiks kergel käel paigaldada uusi õhutihedaid aknaid. Pakettaknad on vanadest puitakendest märksa tihedamad ja takistavad seetõttu puhta õhu pealevoolu. Kui aga hoonet on soojustatud ja tihendatud, tuleb tõhustada ka ventilatsiooni. Üldine nõuanne on, et kogu korterit või maja tuleb käsitleda tervikuna – kõik on omavahel seotud.

Mida kasutada ja mida mitte?

+ Kasuta lubikrohvi. See on hea, tugevalt aluseline materjal – lubja pH on muutumatult 13, mis tähendab, et näiteks hallitus ei saa lubja sisse tekkida. Lubikrohvitud seinad võiks olla esimene valik eriti allergiku kodus. Kuna lubikrohv seob ruumis niiskust, tagab see hea ja ühtlase sisekliima. Kui aga hoones on niiskust liiga palju, pole lubikrohvist enam abi, sel juhul tuleks leida korralik ventilatsioonilahendus. Niiskustaset reguleerib ka savikrohv, aga lubja eeliseks on tema tugevus. Kui laps teeb näiteks savikrohvitud seina sisse kogemata augu, hakkab sealt liiva pudisema, lubikrohvitud seina aga niisama kergesti ei lõhu.

+ Kata seinad looduslike, vanade retseptide järgi lihtsatest koostisainetest valmistatud värvidega, näiteks kaseiin- või linaõlivärvi või

munaõlitemperaga. Looduslik värv ei eralda ruumi kahjulikke aineid ning tänu hingamisvõimele saab veeaur värvist läbi liikuda. Ka ei kogune näiteks kaseiinivärvi peale tolmu, sest pind pole staatiliselt laetud. Selliseid värve saab ise valmistada või soetada Hea Maja Poest, Safranist ja Majatohtrist.

- Väldi liimitavaid ja liimitud materjale ning moodsaid vesialuselisi lõhnatuid värve. Lahustivabad värvid sisaldavad plastifikaatoreid, mis tegelikult on aeglaselt lenduvad lahustid, ja need võivad mõjutada sisekliimat palju pikema aja vältel kui otseselt lahusteid sisaldavad värvid.

Värv, mis tekitab materjalile kile, on umbne ning seega ideaalne pind hallitusele, ka sellise värvi madal pH võib probleeme tekitada.

- Väldi sünteetilisi materjale – PVC-katteid jms –, sest neis sisalduvad kemikaalid jäävad veel pikalt ruumiõhku mõjutama. Head ei ole ka vinüül- ja fliistapeedid (kui tegu pole just puuvillafliisiga).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles