Aktiivne seksuaalelu soodustab rasestumist ka viljatutel perioodidel

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sage seksuaalelu muutab organismi viljastumisele vastuvõtlikumaks
Sage seksuaalelu muutab organismi viljastumisele vastuvõtlikumaks Foto: SCANPIX

Hiljuti leidis Indiana Ülikooli teadlaste rühm, et seksuaalne aktiivsus isegi viljatutel perioodidel päästab kehas valla füsioloogilised muutused, mis võivad suurendada naise võimalust jääda rasedaks.

Ehkki arstid on juba pikka aega soovitanud rasestuda soovivatele paaridele olla vahekorras nii sageli kui võimalik, võib hiljuti väljaannetes Fertility and Sterility ja Physiology and Behavior avaldatud uus uuring lõpuks selgitada, miks see õpetus võib tegelikult aidata suurendada paaride võimalusi rasestuda, vahendab Med24.

Uuring hõlmas 30 tervet menopausieelses eas naist, kes ei tarvitanud hormoon- ega immunoaktiivseid ravimeid.  14 naist uuringurühmast olid seksuaalselt aktiivsed ja 16 ei olnud.  Et uurida seost seksuaalse aktiivsuse ja viljakuse vahel, võeti naiste süljeproovid neljal ajahetkel –  menstruaalses, follikulaarses, ovulatoorses ja luteaalses faasis.

Tulemused näitasid, et seksuaalselt aktiivsetel naistel avaldusid viljatutel perioodidel oluliselt suurema tõenäosusega iseloomulikud muutused immuunsüsteemi T-abistajarakkudes ja immunoglobuliinis. Immuunsüsteem töötab sissetungivate patogeenide ja mikroobide tõrjumiseks antikehade aktiveerimise abil. Rasestumiseks peab naise keha autoimmuunvastusest «mööda hiilima» ja selle kaitsevõimet nõrgendama, et võimaldada spermatosoidil munarakk edukalt viljastada.

«Käesolev uuring on esimene, mis näitab, et seksuaalne aktiivsus võib mõjutada keha immuunreaktsioone, mis soodustavad eostamist,» seletas teadlane dr Tierney Lorenz hiljutises avalduses.

Immuunsüsteemis on mitmeid T-abistajarakkude ja immunoglobuliinide tüüpe. Neid seostatakse rasestumisele kaasa aitamisega ja nende suuremat sisaldust nähti just nende naiste organismis, kes ei olnud rasedad, aga olid seksuaalselt aktiivsed. Seksuaalselt aktiivsetel naistel, kes ei olnud rasedad, täheldati rohkem teist tüüpi T-abistajarakke, mis aitavad organismil «heaks kiita» võõrkehi.

Need võõrkehad, näiteks spermatosoidid ja arenevad embrüod, võivad reprodutseerimisel abiks olla. Seksuaalselt aktiivsetel naistel oli organismis ka suurem immunoglobuliin G sisaldus. See on immuunsüsteemi rakk, mida leidub tavaliselt veres ja mis aitab võidelda haigusega emakat häirimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles