Vaata, kuidas ja millal toidulisandeid võtta

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatud toidulisandeid ei tasu korraga võtta
Teatud toidulisandeid ei tasu korraga võtta Foto: Eero Vabamägi

Iga inimene on ilmselt mingil ajahetkel tarvitanud vitamiine ja mineraale, ent eesmärke aitab saavutada vaid õige manustamine.

Oluline on meeles pidada, et vitamiin on siiski toidulisand, mida peaks võtma vastavalt vajadusele, kirjutab kaalustalla.ee. Vitamiinide ja mineraalide sisaldust veres aitab tuvastada vereanalüüs.

Hommikul

Raud

Rauapuudus võib tekitada kurnatust ja halvendada sinu immuunsüsteemi kaitsevõimet. Parim on rauapreparaate võtta hommikul tühja kõhuga. Väldi samaaegset tee ja kohvi tarvitamist, sest kofeiin ja tanniin võivad mõjutada raua imendumist. Ka kaltsium on põhiline raua imendumise takistaja, seega ei tasu neid võtta koos.

Vitamiin C

C-vitamiin on tugev antioksüdant, tugevdab immuunsüsteemi ning mõjutab energiataset. C-vitamiin püsib vereringes vaid mõned tunnid, seepärast tasub ettenähtud kogus C-vitamiini päeva peale ära jagada. 

Vitamiin B

B-vitamiin kiirendab ainevahetust ja aitab muuta toidu energiaks. Võta B-vitamiini alati koos hommikusöögiga.

Vitamiin E

E-vitamiinid aitavad võidelda kahjulike vabade radikaalidega, lisaks kaitsevad need südant. Kuna E-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, siis võta seda alati koos rasva sisaldavate toiduainetega. 

Hommikul või ennelõunal

Tsink

Tsink aitab parandada sinu immuunsüsteemi ning tõstab viljakust. Parim on seda võtta pärastlõunal ja kindlasti koos toiduga, sest tsink võib tekitada tühja kõhuga võttes iiveldust. Väldi võtmist koos kaltsiumi ja rauaga.

Koeensüüm Q10

Koeensüüm Q10 osaleb organismi energia tootmises. Õlibaasil Q10 on soovituslik võtta koos rasvu sisaldava toiduga. Uneprobleemide vältimiseks võta hommikul või pärastlõunal.

Jodiin

Aitab toetada kognitiivseid funktsioone ning parandab naha seisukorda. Keha pole võimeline jodiini talletama, seetõttu tuleb jodiini pidevalt juurde tarvitada. Mõned uuringud on leidnud, et jodiin suurendab energiataset.

Pärastlõunal

Vitamiin D

D-vitamiin panustab luustikku, hammastesse ja lihastesse. Lisaks aitab kaasa kaltsiumi imendumisse. Parim on D-vitamiini võtta koos rasva sisaldavate toiduainetega. Mõned uuringud on leidnud, et D-vitamiin võib häirida und, seepärast võta seda pärastlõunal. D-vitamiini suudab keha ise sünteesida siis, kui oled päikese käes. Seepärast talvel ja pimedal ajal on D-vitamiini vaegus pigem reegel kui erand.

Vitamiin K

K-vitamiin aitab haavadel paraneda, panustab ka luude korrashoidu. K-vitamiini võib tegelikult võtta kellaajast sõltumatult, ent imendumine paraneb, kui võtta seda koos vitamiin D-ga, kaltsiumi ja C-vitamiiniga. Imendumist parandab ka manustamine koos rasvu sisaldavate toiduainetega.

Kalaõli

Kalaõli sisaldab Omega 3 rasvhappeid, mida inimene saab toidu või toidulisanditega. Vajalik aju normaalseks funktsioneerimiseks, normaalseks kasvuks ja arenguks ning silmade ja südame tervisele. Et parandada imendumist, on parim võtta koos toiduga.

Õhtul

Kaltsium

Suurem osa kaltsiumist paikneb inimese luudes ja hammastes ning see panustab ka lihaste töösse.  Üldine soovitus on tarvitada kaltsiumit õhtuti.

Magneesium

Magneesiumi seostatakse tugevate luude ja hammastega. Lisaks rahustab lihaseid ja närvisüsteemi. On leitud, et magneesiub parandab und, seepärast on just õhtu parim aeg selle võtmiseks.

Probiootikumid

Probiootikumid toetavad normaalset  mikrofloorat sinu kõhus. Parim on neid võtta tühja kõhuga 30-60 minutit enne söögikorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles