Haigekassa juht: ravijärjekorra pikkus ei sõltu ainult rahast

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov ütles ETV saates «Foorum», et olenevalt erialast on ravijärjekorrad erineva pikkusega, kuid see ei sõltu ainult rahast.

«Meil on ka probleeme arstidega ja on ka struktuurseid probleeme. Meil ei ole ka väga hea kättesaadavus näiteks neuroloogide, ortopeedide ja mammoloogide juurde, sest neid arste lihtsalt ei ole,» ütles Danilov.

«On kohti kus on ka rahalisi probleeme. Seal on jällegi kaks poolt. Üks asi on kvaliteet ja teine asi on kättesaadavus. Kui me tõstame raha kvaliteeti, siis järelikult jääb meil vähem raha kättesaadavuseks. Seal tuleb leida tasakaalu koht. Me ju võime öelda, et jah, me ravime aspiriini ja briljantrohelisega, aga meil ei ole järjekordi,» sõnas Danilov.

Tallinna abilinnapea Merike Martinson sõnas, et tervishoiu rahastamise probleemi tuleks vaadata mitmest aspektist. «Patsient tahab saada kohest ravi, haigla juht oleks huvitatud optimaalsest rahastamisest, et luua kõik võimalused oma kaadrile, et nad suudaksid anda paremat arstiabi,» rääkis Martinson.

Psühhiaater ning arstide liidu eetikakomitee juht Andres Lehtmets lisas ühe probleemina veel selle, et tulevikku vaadates ei ole väga selge, kas Eesti meditsiinisüsteem on üldse suuteline majandusraskusest välja tulema. «Eriti arvestades seda, mis puudutab sotsiaalmaksu maksmist. Teades, et tööealise elanikkkonna proportsioon väheneb ja abivajajate hulk tõuseb, tekib palju tõsiseid küsimusi, millega oleks pidanud juba ammu tegelema.»

Danilov tõdes, et iga kärbe halvendab midagi. «Kärbe, mis 2008. aastal tehti, halvendas situatsiooni, aga samal ajal probleem ei ole mitte aint patsientides, arstides ja haigetes, probleem on ka haigekassal. Paremaid varinate tol momendil aga ei olnud. Ma arvan, et tasapisi me jõuame sinnamaani, kus me lähme normaalsele tasemele tagasi,» rääkis Danilov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles