Arst: keskmise elueaga tõuseb ka haigestumine osteoporoosi

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osteoporoos ei põhjusta enamasti kaebusi, kuid kõige ohtlikumateks tüsistusteks on luumurrud.
Osteoporoos ei põhjusta enamasti kaebusi, kuid kõige ohtlikumateks tüsistusteks on luumurrud. Foto: SCANPIX

Täna on ülemaailmne osteoporoosi päev: osteoporoos on ainevahetushaigus, mida diagnoositakse järjest rohkematel inimestel.

«Kuna kogu maailmas kasvab keskmine eluiga, siis on oodata ka haprusmurdude arvu kasvu. Kui veel 1990. aastal registreeriti maailmas 1,66 miljonit reieluukaela murdu, siis aastaks 2050 prognoositakse selle arvu kasvamist 6,26 miljonini aastas,» ütles Qvalitas arstikeskuse peaarst dr Toomas Põld.

«Osteoporoos ei põhjusta enamasti kaebusi, kuid tema kõige ohtlikumateks tüsistusteks on luumurrud, nende sagedus suureneb vanusega. Hinnanguliselt on Eestis kolmandikul üle 60-aastastest naistest ja pooltel üle 70-aastastest naistest osteoporoos.

Kõige sagedasemad on reieluukaela-, randme-, selgroolülide murrud. Reieluukaelamurrud põhjustavad kõrget suremust (15-30 protsenti esimese aasta jooksul) ning vähendavad inimese toimetulekuvõimet. Lülimurdude tagajärjeks on kehapikkuse lühenemine, seljavalud ning selja deformatsioonid – näiteks küüru teke,» lisas ta.

Osteoporoos on haigus, mida on võimalik ennetada ja ravida. Paljud murrud on välditavad, kui õigel ajal osteoporoosi ravida ja muuta elustiili.

«Peamised põhjused, miks inimene võib osteoporoosi haigestuda ja mida ta ise ei saa muuta on vanus, naissugu, menopaus, pärilikkus ja ka eelnevad luumurrud. Samuti võivad osteoporoosi tekkele kaasa aidata paljud haigused, näiteks reumatoidartriit, endokriinhaigused, süsteemsed sidekoehaigused. Kuid olulist rolli haigestumisel mängib ka inimese elustiil, ebatervislik toitumine, suitsetamine ja liigne alkoholi tarbimine,» ütles dr Põld.

Arsti sõnul on soovitav kõigil üle 65-aastastel naistel ja üle 75-aastastel meestel pöörduda oma perearsti poole ja vähemalt korra elus mõõta oma luutihedust ning arutada arstiga osteoporoosi ennetuse ja ravi vajadust.

Dr Põld juhtis tähelepanu, et kuigi mehed haigestuvad osteoporoosi harva, on täheldatud, et rohkem on  ohustatud need mehed, kes puutuvad igapäevaselt kokku mikrovibratsiooniga, näiteks meremehed, rongijuhid, trammijuhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles