Elektrooniline implantaat võimaldab pimedatel näha

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silm.
Silm. Foto: SCANPIX

Saksamaal ja USAs testiti elektroonilisi implantaate, mis on mõeldud inimeste nägemisvõime taastamiseks võrkkesta düstroofia puhul.

Silma võrkkesta düstroofia on pärilik või inimese vananemisega seotud nähtus, mida iseloomustab fotoretseptorite järkjärguline hävimine, mis põhjustab pimedaks jäämist, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator New Scientisti.

Eberthart Zrenneri poolt juhitud Saksamaal asuva Tübingeni ülikooli teadlaste rühm leiutas mikrokiibi, milles on 1500 valgustundlikku dioodi ning mis libiseb võrkkesta sellesse piirkonda, kus fotoretseptorid tavaliselt asuvad.

Need dioodid reageerivad valgusele. Silma kaudu välise energiaallikaga ühendatuna stimuleerivad need läheduses olevaid närve, mis tavaliselt edastavad ajule signaale, matkides toimivaid fotoretseptoreid.

Teadlaste sõnul suutsid kõik kolm eksperimendis osalenud nägemise kaotanud vabatahtlikku eksperimendi tulemusel näha heledaid objekte. Üks eksperimendis osalenud pimedatest suutis isegi ära tunda tavalisi asju ning lugeda suures kirjas sõnu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles