Soomlased ei jäta jonni: magusamaks võib tulla tagasi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi Soome oli Brüsseli survel sunnitud loobuma 2011. aastal kehtestatud magusamaksust, ei jäta põhjanaabrite  terviseedendajad jonni ja tahavad selle uuesti kehtestada.

Pärast Euroopa Komisjonilt saadud märkust magusamaksu ebavõrdsuse kohta otsustas Soome valitsus tühistada maksu ületulevast aastast maiustustele ja jäätisele, kuid jätta jõusse karastusjookide osas, kirjutab Yle.

«Tervise seisukohast on parim viis maksustada teatud tooted lähtuvalt nende suhkrusisaldusest,» rääkis Soome tervise instituudi juht Erkki Vartainen. Magusamaksu mõte on vähendada laste ja noorte tarvitatavat suhkru kogust. Soome terviseedendajad plaanivad välja tulla ettepanekuga, mis hakkaks maksustama toiduaineid lähtuvalt nende suhkrusisaldusest. Ettepanek põhineb Ungari analoogsel maksul, millel ei ole olnud probleeme Euroopa Liidu õigusega.

Soome toiduliit kritiseerib uut kava, väites, et uus maksu mõju suhkru tarbimisele oleks väike, kuid see põhjustaks suuri probleeme Soome firmadele. Liidu juhi Marleena Tanhuanpää sõnul oleks uue maksu kogumisega kaasnev halduskoormus suur ning see kahjustaks Soome ettevõtete konkurentsivõimet.

Tanhuanpää sõnul maksab toiduainetetööstus juba 4,5 miljardit eurot maksudeks ning see moodustab u kaheksa protsenti riigieelarvest.

Soome valitsus hakkab uut plaani arutama järgmisel kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles