Helikoptervanemad pärsivad laste liikumist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õues mängimine on lapse jaoks suurepärane treening.
Õues mängimine on lapse jaoks suurepärane treening. Foto: SCANPIX

Kanada kogemus näitab, et lapsed tahavad õues mängida, kuid vanemate vajadus neid pidevalt jälgida saab takistuseks.

Õues mängimine, matkamine, palli viskamine ja kinni püüdmine, hüppamine, müramine, puu otsas turnimine, rattasõit ja ujumine on tegevused, mis arendavad välja juba väga varases nooruses inimese põhilised liigutusvilumused, ja koordinatsiooni ning laovad aluse kehalisele töövõimele, kirjutab ERR portaal Novaator.

Õues mängimist igatsevad Eesti laste kõrval ka Kanada lapsed, aga sealsed teadlased räägivad helikopter-lapsevanematest, kellel on pidev soov oma lapsi n-ö helikopteritena jälgida.

Tartu Ülikooli spordipsühholoogia teadur Aave Hannuse sõnul tundub vanematele, et elu on väga ebaturvaline, aga kui vaadata fakte, pole elu Kanadas olnud kunagi nii turvaline nagu praegu.

Sellepärast tegeletakse seal lapsevanemate toetamisega, et aidata neil teha otsus laps õue mängima saata, sest toas liikudes on laste aktiivsus oluliselt väiksem kui õues.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles