Sotsiaalministeerium süüdistab Eesti Ekspressi valetamises

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased joovad tühjaks suure kogus alkoholipudeleid.
Eestlased joovad tühjaks suure kogus alkoholipudeleid. Foto: Peeter Langovits

 Sotsiaalministeeriumi kinnitusel avaldab Eesti Ekspress  väärinfot, väites, et Eestis juuakse tegelikult vähem, kui näitab statistika.

«Eestis on alkoholitarbimine suurem kui Euroopas keskmiselt, kuigi tänane Eesti Ekspress ja lehte tsiteeriv Delfi kirjutavad vastupidist,» teatab sotsiaalministeerium. Eesti Ekspressis toodud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) raportis esitatud andmed on sotsiaalministeerium esmakordselt ümber lükanud juba 2014. aastal. Toona avastas selle eksimuse Postimees.

Kõnealuses WHO raportis on alkoholitarbimise andmed riikide lõikes aastatel 2008 - 2010 esitatud täiskasvanud elanikkonna (üle 15-aastase elanikkonna) kohta. «Eesti kohta on aga esitatud tarbimine kõikide elanike, mitte aga üle 15-aastase elanikkonna kohta. Seetõttu on Eesti number proportsionaalselt väiksem ega ole teiste riikidega võrreldav,» selgitab ministeerium.  2014. aasta maikuus edastas sotsiaalministeerium avalikkusele paranduse, mille õigsust kinnitas ka Maailma Terviseorganisatsioon ning mille avaldas ka Delfi.

«Sotsiaalministeerium näitab vales suunas, kui ütleb, et ajaleht eksib – ikka WHO jagab seda infot. Miks nad seda WHOs siis ära ei paranda? Pole ju eriti keeruline muuta pdfi- faili, mida igaüks saab iga päev alla laadida,» ütles Eesti Ekspressi ajakirjanik Sulev Vedler.

WHO täpsustatud andmete järgi jõid aastatel 2008 - 2010 üle 15-aastased Eesti elanikud 12,45 liitrit puhast alkoholi elaniku kohta aastas, samas kui keskmine eurooplane jõi 11,9 liitrit.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles