Rahapuudus jätab suhkruhaiged lapsed uudse ravita

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeetikute ravimid.
Diabeetikute ravimid. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Rahapuudus takistab diabeedihaigetele Eesti lastele, keda on praegu 700 ringis, kaasaegse meditsiinilise abi osutamist.

Tallinna Lastehaigla endokrinoloogiateenistuse juhataja Ülle Einbergi sõnul on tänapäeval võimalik insuliinipumpade abil matkida tervet kõhunääret ning samuti aitavad lapsi uudsed glükoosi jälgimise vahendid, kirjutab ERR Uudised.

Riik tasub täna kõigi diabeetikute insuliini ja väikese osa vahendeist, mis aitavad suhkruhaigust kontrolli all hoida – haigekassa raha eest saavad haiged lapsed oma veresuhkru taset mõõta 3,2 korda päevas, mõõta tuleb aga 7-15 korda.

Eesti Laste ja Noorte Diabeediühingu juhataja Kristi Peegel rääkis, et insuliini annustamiseks mõeldud mobiiltelefoni sarnased pumbad maksavad kümneid tuhandeid kroone ja rahapuudusel saab nüüdisaegset pumbaravi täna Eestis kasutada vaid 15 protsenti diabeedihaigetest lastest, üleäänud peavad end süstima.

Ühing pakkus välja, et suhkruhaiged lapsed on valmis loobuma rehabilitatsioonist ja suunama selle raha pumbaravi tarvikute ostmiseks ning sotsiaalministeerium on avaldanud nõusolekut ettepanek arutlusele võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles