Rikaste välismaalaste sünnitusäri saab läbi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asendusemad Daksha (37), Renuka (23) ja Rajia (39) elavad kuni lapse sünnini kliinikus. Pärast sündi viivad lapse bioloogilised vanemad ta oma kodumaale.
Asendusemad Daksha (37), Renuka (23) ja Rajia (39) elavad kuni lapse sünnini kliinikus. Pärast sündi viivad lapse bioloogilised vanemad ta oma kodumaale. Foto: Reuters/ScanPix

Kui seni on paljud jõukad välismaalased tänu India asendusemadele saanud lapsevanemateks, siis nüüd plaanib valitsus selle aina kasvava äri lõpetada.

Plaani kohaselt on asendusemadus edasipidi lubatud vaid India peredele, kirjutab BBC.

India on tuntud kui sünnitusinkubaator, kus paljud võõrsilt pärit viljatud paarid «üürivad» naisi, et need kannaksid nende loodet ja sünnitaksid lapse. Kuid selline sünnitusäri on seni olnud reguleerimata.

Septembris andis India ülemkohus valitsusele ülesandeks tegeleda selle valdkonna reguleerimisega. Valitsus teatas täna, et lubab asendusemadust vaid kohalikele paaridele  ning «emaka üürimist» välismaalastele ei lubata.

India teenib tänu asendusemadusele u miljon dollarit aastas. Moodne meditsiinitehnoloogia, madal hind ja puudulik regulatsioon on seni seda äri soodustanud. Paljud India naised nõustuvad asendusemadusega just vaesuse tõttu.

Mullu sügisel oli Eesti meedias juttu siinsetest arstidest ja ettevõtjatest, kes pakuvad Delhis asendusemaduse ja kunstliku viljastamise teenust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles