Apteeker soovitab: keskendumisvõime turgutajad

, Apotheka proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui keskendusvõime veab alt ei tasu otsida abi energiajoogist või kohvist - rohkem oskab aidata apteeker.
Kui keskendusvõime veab alt ei tasu otsida abi energiajoogist või kohvist - rohkem oskab aidata apteeker. Foto: Apotheka / Shutterstock

Olgu tegu õppimise või muu vaimse tööga, hea keskendumisvõime on ühtviisi vajalik. Kui aga tähelepanu kipub hajuma ja jaks raugema, haaratakse energiajook või loodetakse kohvist abi saada. Paremat lahendust keskendumisvõime ja ajutöö turgutamiseks tasub küsida apteegist.

Energiajookide ja kohvi ergastav toime on ainult ajutine – kui organism on kurnatud ja püsib üleval vaid tänu kohvile või energiajoogile, siis ühel hetkel saavad otsa viimasedki energiavarud ning inimene võib lihtsalt kokku variseda. Kui inimene, olgu ta siis õppur või kontoritöötaja, tunneb hajameelsust, loidust, apaatsust, keskendumisraskusi, aga ka kergesti ärritatavust, võiks püüda selgeks teha, millest need sümptomid on põhjustatud.

Näiteks väsimust võib põhjustada rauapuudus. Seda saab kõige lihtsamini tuvastada vereprooviga. Rauapuudus esineb ligikaudu 20% naistest, 50% rasedatest ja 3% meestest. Ka taimetoitlastel on suurem risk rauapuuduse tekkeks, kuna organism ei suuda nii hästi omandada taimsetest allikatest pärinevat rauda. Rauapuudusele viitab kahvatus, väsimus, ärrituvus ning kuna organism ei saa vähese hemoglobiinisisalduse tõttu piisavalt hapnikku, siis ka õhupuudus. Samuti madal vererõhk, valulik keel, lõhed suunurkades, söögiisu vähenemine või puudumine, peavalu otsmiku piirkonnas ning haprad murduvad küüned. Rauapuuduse korral tuleb korrigeerida toitumist ja süüa rohkem lihatoite, mune ja maksa. Kui organismi rauavarud on kindlaks tehtud, võib arst vaeguse korral soovitada kasutada apteegis müüdavaid rauapreparaate.

Ka B-vitamiinide nappus tekitab väsimust ja häirib närvisüsteemi tööd – seega peab stressirohkel õppeperioodil, aga ka pingelise töö korral, hoolikalt jälgima, et need vitamiinid oleksid toidust või vitamiinipurgist piisavalt kätte saadud. Head loodusliku B-vitamiini allikad on leht-, aed-, kaun- ja juurviljad, täisteraviljad ning pähklid ja seemned.

Glutamiinhape on neurotransmitter, olles tähtis õppimise juures ja mälestuste loomisel, samuti on glutamiinhape oluline suhkrute ja rasvade sünteesil ja lagundamisel. Glutamiinhapet toodab keha ise, ent pingelisel ajal võib seda kuluda rohkem, kui organism ise valmistada jõuab. Sel puhul võibki toidulisandist abi olla.

Meie organismi igapäevase energiavarustuse üheks oluliseks komponendiks on ka aine nimega ubikinoon ehk koensüüm Q10. See ensüüm võimaldab rakus energiat toota. Tervisliku elustiili ja tasakaalustatud toitumise korral on ka koensüüm Q10 piisav tase meie organismis tagatud. Lisaks toidust saadule sünteesib keha seda ka ise. Q10 on vitamiinisarnane aine, mis toimib antioksüdandina ning mille puudus avaldub väsimuse, jõuetuse ja kehalise koormuse taluvuse vähenemise näol. Q10 tõstab vastupanuvõimet stressile ning aitab pingelisel eluperioodil hoida keha tervena. Samuti on sel oluline roll ka keha vananemisprotsessi pidurdamisel. Q10 leidub nii loomsetes kui ka taimsetes toiduainetes, eriti palju näiteks merekalades nagu makrellid ja sardiinid, samuti leidub seda rohkelt munas, kana- ja sealihas, sojaõlis, täisteraviljatoodetes, pähklites ja spinatis.

Apteegis saadaolevad mäluerksust tõstvad ja keskendumisvõimet parandavad preparaadid sisaldavadki üht või mitut järgmistest komponentidest: B-rühma vitamiinid, letsitiin, glutamiinhape, koensüüm Q10. Lisaks on erinevaid kombinatsioone antioksüdantide, mineraalainete ja erinevate taimsete koostisosadega.

Levinumad keskendumisvõime- ja mäluturgutajad, mida Netiapteegist ostetakse, on A. Letsitiin, Neurozan, Stressvit B, A. B-Kompleks, väsimuse vastane vitamiin Terrapoint B-Kompleks Letsitiin ning Tervisepüramiid Alfa-Cortex.

Enne toidulisandi ostmist tuleb kindlasti apteekriga nõu pidada. Oma ala spetsialist teab vastavalt iga abivajaja individuaalsetele vajadustele täpselt soovitada, milline toidulisand valida ning kui pikk kuur teha. Samuti seda, kas on tarvis veel vitamiine ja mineraalaineid juurde võtta.

Eriti just laste puhul peavad lapsevanemad enne lastele toidulisandite andma hakkamist kindlasti nõu pidama apteekriga ning mõtlema läbi, mis lapse loiduse taga on. Ehk ei ole lapsele antud piisavalt puhkust või on söögikorrad ebaregulaarsed ja/või on toidusedelis vajaka värsketest puu- ja köögiviljadest, küllastumata rasvhapetest või muust kasvavale organismile hädavajalikust? Alla 13-14-aastastele mälutugevdajaid ei soovitata, küll aga võib abi olla just lastele mõeldud toidulisanditest, uurida võiks selliseid tooteid nagu Apovit Smartkidz sidrunimaitselised geelpadjakesed, Esprico puuviljamaitselised närimiskapslid ja Yomi Oomega-3 apelsinimaitselised šokolaadikarud.

Et jõudu ja jaksu oleks rohkem, tuleks  energiat ammutada tasakaalustatud toitumisest: süüa kindlasti hommikusööki ja vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilju päevas, tarbida vähem soolast ja rasvast toitu ning janu kustutada veega. Asendamatu ja parim energiaallikas on korralik puhkus lihtsalt olemiseks ja unistamiseks ning hea uni. Soovitav oleks piirata teleri vaatamist ja arvuti kasutamist ning selle asemel liikuda värskes õhus ning mõõdukalt sportida. Ka siseruumides, kus viibitakse, tuleks tähelepanu pöörata tubade tuulutamisele ja piisava päevavalguse olemasolule – sealtki saab looduslikku lisaenergiat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles