Viis eestimaalast vajavad toetust melanoomiraviks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnimärkide kontroll.
Sünnimärkide kontroll. Foto: Liis Treimann

Hiljuti on vähiravifond «Kingitud elu» võimaldanud viiele eestimaalasele melanoomiravi, mida ei rahasta haigekassa - selle tõhususe korral vajatakse aga õige pea lisatoetust.

Fond sai tänu annetajatele õlekõrre ulatada viiele inimesele: 36-aastasele pereemale Nataljale, 36-aastasele perepojale Andreile, lisaks ühele 56-aastasele mehele ning 66- ja 78-aastasele naisele. Kõigile neile soetab vähiravifond värskelt Euroopas müügiloa saanud immuunravimi Keytruda (pembrolizumab), mis paneb haige inimese immuunsüsteemi tema kasvajarakkude vastu tööle. 

Fond panustab nende esialgu neljakuulisse ravisse kokku üle 100 000 euro. Samas kutsub fond kõiki eestimaalasi üles annetusega toetama viie inimese võitlust raske haigusega, sest ravi tõhususe korral vajavad nad uuest aastast lisatoetust.

«Kõik nad on saanud elult ränga löögi ning haigekassa on valukoldele veel soola raputanud, leides, et ülikallitest ravimitest on ravimatu haigusega patsientidele liiga vähe tolku,» ütles vähiravifondi juhataja Toivo Tänavsuu. Samas on viimasel ajal turule tulnud ridamisi moodsaid ravimeid, mille taga on paljulubavad uuringud ja kasutuspraktika. Need võivad inimestele pikkadeks aastateks täisväärtuslikku elulisa anda.

Fond kutsub üles viie inimese ravi toetama, tehes selleks annetuse fondi pangakontole või helistades fondi annetustelefonidele (lisainfo fondi kodulehelt). 

Oktoobri alguses tegid kümmekond Eesti ettevõtjat üleskutse loobuda sel aastal jõulukinkidest partneritele, klientidele ja töötajatele ning teha selle asemel annetus vähiravifondi melanoomipatsientide ravi toetuseks. Iga nädal liitub üleskutsega mitmeid uusi ettevõtteid. 

2015. aasta kevadel kutsus «Kingitud elu» eestimaalasi üles toetama Mustvee pereisa Alar Tuppi, kellele fond võimaldas annetajate toel hinnalise melanoomiravi. Ravi on Alarile hästi mõjunud, tema seisund on stabiilne ja ta käib tööl. Vähisiirded on taandunud niivõrd, et kompuutertomograafia põhjal ei ole neid nähagi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles