Ostukeskused tõmbavad jätkuvalt narkomaane ligi

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaanid jätavad süstlaid juhuslikesse kohtadesse
Narkomaanid jätavad süstlaid juhuslikesse kohtadesse Foto: Margus Ansu / Postimees

Kuigi narkomaane liigub tihti ka rahvarohketes kohtades, on ostukeskused sinisest valgusest tualettides loobunud.

«Sinist valgustust Tallinna kaubamaja tualettides ei ole, sest sinised lambid pakkusid huvi ka varastele,» ütles kaubamaja kommunikatsioonispetsialist Anna Ansmitt.

«Küll aga on kaubamaja tualettruumid alates 2012. aastast tasulised, et ära hoida ebameeldivaid olukordi ning hoida tualetid puhtana. Tänu tasulistele tualettidele esineb ebameeldivaid vahejuhtumeid Kaubamajas väga harva,» lisas ta.

Ansmitt juhtis tähelepanu, et Kaubamaja on avalik ruum ning majja siseneb igapäevaselt kümneid tuhandeid inimesi: «Pöörame suurt tähelepanu korra tagamisele ja ka turvateenistus teeb oma tööd professionaalselt, kuid paraku ei ole täielikult võimalik nii suurt rahvahulka kontrollida ning narkomaanide sattumist majja ära hoida.»

AIDS-i tugikeskuse juhatuse liikme Nelli Kalikova sõnul juhtuvad taolised õnnetused narkomaaniga siis, kui ta on ületanud tavalise doosi või olnud pikemat aega puhas: «Tihti juhtub see rahvarohketes kohtades, sest seal toimub ühtlasi raha hankimine varguse näol, diilerilt aine saamine ja on WC, kus ennast omaette süstida.»

Süstlavahetuspunkte ja nõustamist korraldavad Eestis üheksa organisatsiooni. «2012. aastal osutati teenust 37 punktis, neist 13 on statsionaarsed. Aastas kasutas süstlavahetuspunkte esmakordselt 1319 ja korduvalt 6713 narkomaani. Aasta jooksul külastati süstlavahetust 150 427 korda. Sõltlastele jagati 2 228 082 süstalt, 461 762 kondoomi ja 56 319 infomaterjali. Kasutatud süstlaid tagastati üle 1,5 miljoni,» selgitas Kalikova.

Kalikova avaldas nördimust, et korralikud elanikud tihti ise represseerivad süstlavahetuspunkte: «Kahjulks ilma nendeta vedeleksid  kõik need mustad süstlad meie trepikodades, parkides ja liivakastides.»

Laupäeva õhtul leiti Tallinna kaubamajast umbes 30-aastase naise surnukeha, meedias levivaid väiteid, et  naise surma põhjustas narkootikumide üledoos. Politsei pole seda väidet kinnitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles