Teadlased avastasid, kuidas nahast verd toota

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanadas asuva McMasteri ülikooli teadlased leidsid viisi, kuidas inimese nahast verd toota, selgus ajakirjas Nature avaldatud uuringust.

Avastus võib tähendada, et lähitulevikus saab kirurgiliste operatsioonide, vähiravi või verehaiguste ravimisel kasutada vereülekande puhul inimese enda nahast toodetud verd, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Kahe aasta jooksul katsetas McMasteri ülikooli tüvirakkude- ja vähiuuringute instituudi teadusdirektori Mick Bhatia juhitud teadlasterühm vere tootmist mitmel korral. Et tõestada meetodi toimimist erinevate vanuserühmade puhul, kasutati katsetes nii noorte kui ka eakate inimeste nahka.

Kanada vähihaigete uurimise instituudi teadlase Christine Williamsi sõnul on tegemist teedrajava avastusega, mis näitab esmakordselt, et inimese naharakke on võimalik otse vererakkudeks muuta protsessi teel, mis jätab vahele nende muutmise kõigepealt pluripotentseteks tüvirakkudeks.

Meetodi kliiniliste katsetega võidakse alustada juba paari aasta pärast. Lisaks loodavad teadlased edaspidi jõuda võimaluseni luua inimese nahast ka muid tüvirakke. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles