Ravimiamet: naistefoorumites ringlevatel ravimitel ei ole Eestis müügiluba

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalulangetavate preparaatide pähe müüdav DNP ei oma Eestis müügiluba.
Kaalulangetavate preparaatide pähe müüdav DNP ei oma Eestis müügiluba. Foto: Panther Media/Scanpix

Naistefoorumites kaalu langetavate kapslitega äritseja poolt pakutud ainete puhul on ravimiameti teatel tegemist salakaubaga.

Eesti Päevaleht avaldas loo, et naistefoorumites varitseb kliente surmavate kaalu langetavate kapslitega äritseja, kes müüb kõikjal maailmas inimtarvituseks keelatud kemikaali DNP, mis võib inimese seestpoolt surnuks põletada ja ühtlasi müüb äritseja ka muid kangeid preparaate.

«Loos nimetatute hulgas on nii kemikaale kui ebaseaduslikke ravimeid. Salakauba puhul ei ole kindlustunnet, et karbile kirjutatud ained ka tegelikult müüdavas tootes sisalduvad. Kui ka sisalduvad, siis on tegemist tugevatoimeliste ainetega, mille huupi või erialaste teadmisteta isikute soovituste järgi kasutamine on ohtlik,» teatas ravimiamet ja lisas, et mitte ükski artiklis nimetatud ravimitest ei oma Eestis müügiluba ja seega on tegemist ebaseadusliku majandustegevusega.

Ravimiamet rõhutab, kahtluse korral, kas toode on ravim või mitte, tasub kindlasti ühendust võtta ravimiametiga.

Terviseameti järelevalveosakond kaalub kemikaalimüüja kohta ka järelevalvemenetluse alustamist. Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja ütles esmaspäeval BNS-ile, et politseile ei ole praeguse seisuga laekunud ühtegi avaldust ja menetlusi käimas ei ole.

DNP ägeda mürgistuse korral tekivad iiveldus, oksendamine, higistamine, peapööritus ja peavalu, kehakaalu vähenemine. Kroonilise mürgistuse ehk pikaajalise kasutamise nähud on silmakahjustus (katarakt), nahakahjustused, luuüdi, närvisüsteemi ja südame-veresoonkonna häired ning kaalulangus.

Varem lõhkeainete koostises kasutatud kemikaali hakati kaalulangetusvahendina kasutama 1933. aastal. Juba viis aastat hiljem käskis USA toidu- ja ravimiamet FDA aine müügilt korjata. Selleks ajaks oli selge, et DNP tapab nii sissehingamise kui ka allaneelamise korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles