Vaata, milline on parim iga sünnitamiseks

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud hilisemad terviseriskid sõltuvad sünnitamise vanusest
Paljud hilisemad terviseriskid sõltuvad sünnitamise vanusest Foto: SCANPIX

Kümmet Euroopa riiki hõlmanud uuringust selgub, et parim iga sünnitamiseks on 26. ja 30. eluaasta vahel.

Naised, kes sünnitasid enne 20. eluaastat või pärast 31. eluaastat, ohustas suurem hulk surmaga seonduvaid terviseriske, näiteks vähki, aju- või südameveresoonkonna haigustesse haigestumine, tervist toetavaim iga sünnitamiseks on aga artikli kohaselt 26.-30. eluaasta vahel, kirjutab ERRi teadusportaal.

Rinnaga toitmine, beebipillid, sünnitamine ja hiljem alanud menstruatsioon vähendavad samuti erinevaid surmaga seotud terviseriske ning naisi, kes on sünnitanud vähemalt kaks last, ohustab samuti vähem haigusi.

Noorelt ehk enne 20. eluaastat sünnitanute puhul täheldati rasedusega kaasneva kehakaalu mõju kehamassiindeksile, mis omakorda jäi edaspidi mõjutama naiste tervist.

Samas märgiti uuringus, et naistel, kes sünnitasid kaks või kolm last, oli vähem terviseriske kui ühe lapse sünnitanutel –  nii võiks uuringu põhjal kokku võtta, et sünnitamine vähendab erinevaid terviseriske, veel kasulikum on aga sünnitada vähemalt kaks last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles