Aeglased muutused tervishoius nõuavad lõivu patsientidelt

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti patsiendid panustavad ligi neljandiku üldistesse tervishoiukuludesse ise.
Eesti patsiendid panustavad ligi neljandiku üldistesse tervishoiukuludesse ise. Foto: SCANPIX

OECD (Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon) värske raport leiab, et Eesti tervishoid ei suuda inimeste kasvavate vajadustega sammu pidada. Sellest annab muuhulgas tunnistust asjaolu, et eestlaste omaosalus tervishoiukuludes on lähenemas kriitilise piirini.

Kui vaadata inimeste omaosaluse tähtsust tervishoiukuludes, siis oli Eesti OECD riikide seas 2013. aastal 12. kohal, kuigi Tervise Arengu Instituudi andmetel moodustas juba aastatel 2013 ja 2014 inimeste omaosalus meil vastavalt 22 ja 24 protsenti, mis tähendab, et selles osas on Eesti jõudmas kriitilise piiri lähedale ehk 25 protsendini. OECD riikide keskmine oli viimaste, 2013. aasta andmete võrdluses 19 protsenti ning on alates 2009. aastast kasvanud.

Suurima osa üldistest tervishoiukuludest kannavad OECD riikidest mehhiklased, kus inimeste omaosalus oli 2013. aastal 45 protsenti, järgnesid Lõuna-Korea 37 ja Tšiili 33 protsendiga. Kriitilisest 25 protsendist kõrgem oli patsiendi omaosalus 34 OECD riigi hulgas veel ka Kreekas, Ungaris, Portugalis ja Šveitsis. Kõige vähem peavad tervishoiukuludesse panustama hollandlased 5, prantslased 7 ja britid 10 protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles