Kiireim viis raske haiguse avastamiseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtmine.
Veresuhkru mõõtmine. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Laupäeval saab üle Eesti Selverites mõõta oma veresuhkrut, see on kiireim viis raske haiguse tuvastamiseks. Meedikute sõnul sageli  diabeedihaige ei tea, et tal on diabeet.

Eelmisel aastal käis diabeedipäeval veresuhkrut mõõtmas 2579 inimest,sealhulgas ka 62 last, teatas diabeediliit. Noorim osaleja oli 2-aastane ja vanim 97-aastane. Normist kõrgem veresuhkur avastati 3,5 protsendil kontrollitutest. Tänavu saab veresuhkrut mõõta laupäeval kell 12-14, kui arstitudengid mõõdavad Selverites üle Eesti tasuta veresuhkrut.

Üks viis, kuidas diabeeti haigestumist varakult avastada, on veresuhkru mõõtmine. «Eriti peaks veresuhkru taset mõõtma kõik tüsedad inimesed, kel vanust üle 40. Samuti võiks veresuhkru vastu huvi tunda need, kel mureks kõrge vererõhk või kõrge kolesterool. Oluline on pärilikkus – risk on suurem inimestel, kelle suguvõsas on esinenud diabeeti. Veresuhkru taset tasub jälgida ka naistel, kellel on esinenud rasedusaegne diabeet,» rääkis Eesti Diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes.

Diabeedipäeva fookuses on ka tänavu tervislik toitumine. Tervislik toitumine võimaldab ohjeldada 2. tüübi diabeedi levikut, sellel on oluline osa kõigi diabeeditüüpidega toimetulekuks  ja tüsistuste vältimiseks.

«Diabeetiku toitumine ei erine tegelikult tervislikult toituva inimese menüüst. Tegu on tasakaalustatud toiduvalikuga, mis sobib igale inimesele, sisaldades õiges vahekorras süsivesikuid, rasvasid, valke, aga ka vitamiine, mikroelemente ja kiudained. Seejuures ei tohi unustada ka energiavajaduse hindamist,» rääkis Tammer-Jäätes.

Diabeeti haigestunute arv kasvab kogu maailmas ja nii ka Eestis. 2. tüüpi diabeet on haigus, mille puhul ei pruugi alguses iseloomulikke sümptomeid esineda, nii ei tea umbes pooled diabeetikutest, et neil see haigus olemas on. Samal ajal võib kõrge veresuhkur kahjustada südant ja veresooni, silmi, neerusid, närve, hambaid, samuti on diabeetikutel kõrgem risk infektsioonide tekkeks. Varakult avastades on võimalik haigust kontrolli all hoida ning tõsiseid tervisekahjustusi vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles