Külmad käed ja jalad – mida teha?

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock / Apotheka

Kõik me mäletame mõnda hetke, kui käed või jalad hullupööra külmetasid. Mõnel inimesel tuleb seda iga päev ette. Mida külmade käte ja jalgade vastu teha ja millal peaks murelikuks muutuma? Nõu annab Apotheka apteeker Kerli Valge. 

Talviste miinuskraadidega hakkavad paljud tajuma kätes ja jalgades külmatunnet. Tihtipeale ei ole küsimus selles, kas kindad on käes ja paksud sokid jalas, vaid tegemist on verevarustuse häirega. Verevarustuse häired võivad esineda paljudel, aga sagedamini madala vererõhuga sundasendis töötavatel naisterahvastel. Vereringehäired võivad olla tingitud temperatuurist, organismi eripärast, vanusest, stressist, suitsetamisest, aga ka haiguslikust seisundist.

Kuna keha ja eriti jäsemete temperatuur sõltub otseselt verevarustusest, lähevad käed-jalad häirete korral külmaks. Probleem võib süveneda ka vanusega, sest kõrgemas eas muutuvad veresooned jäigemaks ning seetõttu halveneb just käte ja jalgade verevarustus. Lisaks väheneb vanuse tulekuga ka pindmiste veresoonte hulk.

Inimesed, kes on enda jaoks probleemi tuvastanud, peaksid olema tähelepanelikumad lennureisidel, pikkadel sõitudel on just vanematel inimestel suur oht veenitrombide tekkeks. Siis on abi spetsiaalsetest reisipõlvikutest, mis sobivad nii meestele kui naistele. Põlvikud avaldavad jalale kerget survet, hoides ära väsimuse ja tursed ning ennetades veenitromboosi.

Soovitatud on vältida toiduaineid, mis jahutavad keha: näiteks troopilisi vilju, sealiha, suures koguses külmsalatit, kohvi ja gaseeritud jooke. Sooja saamiseks tuleks eelistada toite, mida saab maitsestada ingveri, kardemoni või pipraga, juua ingveriteed, süüa veiselihasuppi, lambalihahautist, köögivilju, rooskapsast, apteegitilli, mune või ploome.

Kasuks tuleb ka regulaarne saunaskäik, aga ka jalgade ja käte liigutamine, soojad vannid ja massaaž ei tee halba.

Kindlasti peaksid vereringehäiretega inimesed kandma külma ilma korral sooje kindaid ja sokke, suurendama oma kehalist aktiivust, masseerima regulaarselt käsi ja jalgu ning vältima külma veega pesemist. Kui aga inimesele tundub, et pidev külmetamine segab juba igapäevast elu ja neist protseduuridest abi ei ole, tuleb pöörduda arsti poole.

Sageli satuvad patsiendid ka apteeki küsimusega, mida teha külmetavate käte ja jalgadega. Palju head tagasisidet oleme saanud Ginkgo Biloba ehk hõlmikpuu ekstrakti sisaldavate preparaatide kohta, mis parandavad organismis vereringlust. Massaaži, aga ka jalavanni, võib teha näiteks vereringet parandava sidrunheinaõliga. Vereringet elavdavaks jalavanniks sobivad hästi ka meresoola sisaldavad jalavannisoolad. Käsi-jalgu tuleks kindlasti igapäevaselt kreemitada, sest kreemitamine masseerib ja parandab vereringet. Selleks võib kasutada näiteks Dr. Hauschka rosmariini jalakreemi, Orto värskendavat jalakreemi või CCS jalahooldussalvi.

Kindlasti sobib külmetavate käte ja jalgadega inimesele hästi ka Dr.Hauschka sidruni-sidrunheina vanniessents. Selles vanniõlis on koos leebelt niisutav päevalilleõli ning nahatalitlust ergutavad ja naha toonust parandavad sidrun ja sidrunhein. Kel kodus vanni pole, võib seda vanniessentsi tilgutada ka niiskele pesukindale – massaaž värskendava vanniessentsiga tugevdab sidekudet ja ergutab naha verevarustust.

Soojade jalavannide, kuuma sauna ja massaaži korral tuleks eelnevalt veenduda, et jalgadel ei oleks veenilaiendeid. Veenilaiendite korral oleks soovitatav kasutada muid võimalusi, näiteks tugevama rõhuga spetsiaalseid sukki, sukkpükse ja põlvikuid, mida valmistatakse eri pikkuse, suuruse, värvi, rõhu ja elastsusastmega. ScudoTex rõhuga sukkpüksid avaldavad jalgadele kasulikku mikromasseerivat mõju, soodustavad tänu astmelisele rõhujaotusele venoosset vereringet ja lümfiringet ning sobivad neile, kelle jalad väsivad pikemast istumisest, autosõidust, seismisest või kõndimisest, on turses või on ilmunud esimesed veresoonte laiendid või kapillaarid. Need spetsiaalsed sukad, sukkpüksid ja põlvikud sobivad just jalavaevuste ära hoidmiseks või vaevuste oluliseks vähendamiseks pikka istumist või seismist nõudva tööviisi korral. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles