HIV-positiivne mees haigestus paelussi tõttu vähki

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paeluss.
Paeluss. Foto: Wikipedia

Meditsiiniajakirjas avaldati juhtum HIV-positiivsest Columbia mehest, kel oli koeproovi järgi vähk, kuid uuritud rakud ei kuulunud inimesele.

Kolm aastat kestnud katsetest selgus, et mees oli nakatunud vähki põdeva paelussiga, mis oli levinud üle kogu mehe keha, kirjutab abc.net.au ajakirjas The New England Journal of Medicine avaldatud juhtumi kohta.

Ameerika haiguste leviku tõkestamise ja preventsiooni keskuse sõnul oli mehe nõrgenenud immuunsüsteem muutnud ta paelussi vähirakkudele eriti vastuvõtlikuks.

Uuringut juhtinud dr Atis Muehlenbachs ütles, et nad oli sellist tüüpi haigust kohates üllatunud. Arst selgitas, et inimese sees kasvaval paelussil arenes vähk, mis levis inimesele ja tekitas ka peremehel kasvajaid.

Muehlenbachs tõdes, et selliseid juhtumeid tuleb ette harva. Samas pole vähki haigestunud paeluss haruldane leid ning samuti leidub maailmas teisigi HI-viiruse põdejaid või muul põhjusel nõrga immuunsüsteemiga inimesi.

Arst lisas, et selliseid juhtumeid võib olla esinenud varemgi ning kindlasti tuleks seda teemat edasi uurida.

Kahjuks suri mees 72 tundi pärast seda, kui arstid selle diagnoosini jõudsid.

Ameerika haiguste leviku tõkestamise ja preventsiooni keskuse sõnul esineb inimestel kõige rohkem kääbuspaelussi Hymenolepis nana. Inimesed nakatuvad paelussiga, kui nende toit puutub kokku nakatunud looma, näiteks hiire, väljaheidetega. Kõige sagedamini saavad paelussi lapsed ning sageli ei järgne mingeid sümptomeid. Kõige sagedamini nakatuvad paelussi lapsed ning sageli ei järgne mingeid sümptomeid.

Paelussil on aga arenguks soodne keskkond, kui inimese immuunsüsteem on nõrk, näiteks ta põeb HI-viirust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles