Apteeker: ka kõrvade puhtuse eest tuleb igapäevaselt hoolitseda

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka / Shutterstock

Lapsevanemad teavad, et talvel, kui külmetus ja ülemiste hingamisteede viirushaigused laialt levivad, on nende võsukesed kõrvapõletikele äärmiselt vastuvõtlikud. Tüüpiliselt kimbutavadki inimesi kõrvapõletikud ja kõrvavaigust tekkivad probleemid.

Sageli on laste kõrvavalu tingitud just nohust, põletik levib kuulmetõri kaudu ninaneelust keskkõrva, limaskest tursub, vedeliku äravool on takistatud ja nii tõusebki rõhk sisekõrvas ja kuulmekile võib rebeneda. Tavaliselt kuulmekile paraneb mõne päevaga ja püsivat kuulmiskahjustust lapsel ei teki.

„Kõrvavalu korral peab esmalt andma lapsele valuvaigistit ja nohurohtu, et turse alla saada,“ rääkis Apotheka proviisor Riina Laurimaa. „Nohu korral tuleb nina loputada merevee või füsioloogilise lahusega. Samuti peaks nuuskama nina, üks pool korraga ja mitte väga tugevalt. Ennetamiseks võiks apteegist küsida nohusiirupeid ja allergiavastaseid preparaate, mis vähendavad kuulmetõrve turset ja parandavad keskkõrva ventilatsiooni.

Viirusega kaasnev kõrvapõletik taandub kahel kolmandikul juhtudest koos viirushaigusega. Keskeltläbi võtab paranemine aega nädala ja sageli ei ole antibiootikumiravi vaja. Kui aga olukord ei parane ja kõrvast hakkab erituma vedelikku, tuleb kindlasti arsti poole pöörduda.  Kindlasti tuleb teha seda juhul, kui lapse kõrvapõletikuga kaasneb lohutamatu nutt, kuulmise  järsk kadu, kõrvast tuleb eritist või palavik tõuseb ega allu ravimitele. Samuti juhul kui valu on kestnud kauem kui paar päeva. Kõrva ei tohi soojendada, sinna ei tohi midagi tilgutada ega seest vatipulgaga puhastada.

Vaigukorgi vaevused

Täiskasvanud inimesed kõrvapõletikke nii sageli ei põe, küll aga puutub ligi 6 % elanikkonnast kokku vaevustega, mida põhjustab kõrva kogunev vaik. Kui ühel hommikul ärgates tundub, et kuulmine ei ole enam nii terav, kui varem, ei tasu paanikasse sattuda. Kui kõrv ei valuta ega muid kaebusi pole, on kuulmislanguse põhjuseks sageli just vaigukork, mis tekib eelkõige neil, kelle väliskuulmekäik on kitsas ja käänuline. Ennetada vaigukorgi teket lõplikult ei saagi, kuid kui inimene teab, et tal on vaiguga probleeme, peab ta oma kõrvade eest igapäevaselt hoolitsema.

„Kui kõrv juba valutab, ei tohi midagi omal käel hakata kõrva tilgutama,“ rõhutas proviisor Laurimaa. „Kui ummistuse probleem on aga teada ja korduv, võib apteekrilt küsida kõrvatilku – need pehmendavad vaigukorki ja selle tulemusena võib vaigukork kas ise väljuda või loputusel kergemini eemalduda,“ lisas ta. Kõrvavaigu lahustamiseks on mitmeid vahendeid – näiteks Ceru Fluid kõrvatilgad, Audispray kõrvasprei või oliivõliga Vaxol kõrvasprei. Kõrvade puhastamiseks pärast veeprotseduure sobivad hästi Normisoni kõrvatilgad, milles sisalduv spetsiaalne koostis aitab väliskuulmekanali nahapinnal kiiresti kuivada.

Jätkuvalt püütakse järjekindlalt esimese abivahendina kasutada korgi kättesaamiseks vatitikke. Kui vaik on juba kõrva kogunenud, võib tikuga vaigutropi veelgi sügavamale lükata, mispeale hakkab traumeeritud kõrv senisest enam vaiku tootma. Kindlasti ei tohi tikku kuivana kõrva pista. Kõva vatt võib tekitada traumasid, mis omakorda võivad tekitada põletikke. Märja tikuga võib kõrva ettevaatlikult puhastada, seda ei tohi liiga sügavale torgata.

Kui vaik siiski kõrvast niisama välja ei tule, tuleb minna perearsti juurde, kes loputab kõrva. Tõsisemate hädade puhul suunab perearst aga patsiendi juba edasi kõrvaarstile.

Apteeker Laurimaa paneb südamele, et nii, nagu keegi ei hakka ise hambaid parandama, ei tohi ka ise kõrvades surkida. Ja samamoodi, nagu igapäevaselt tuleb pesta hambaid, peab hoolitsema ka kõrvade eest. Tavahoolduseks mõeldud tilkadel praktiliselt kõrvaltoimed puuduvad, seega võib neid ka pikemaajaliselt kasutada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles