Kuidas ergutada juuste kasvu?

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock / Apotheka

Juuste väljalangemise vastu saab võidelda ja elutuna näivaid juukseid turgutada nii seespidiselt läbi õige toitumise ning vitamiinide ja mineraalainete abil, aga ka välispidiselt, kasutades spetsiaalseid seerumeid, maske, šampoone ja palsameid. Nõu annab Apotheka apteeker Kerli Valge. 

Juuste olukord sõltub eelkõige organismi üldisest seisukorrast, eluviisidest, toitumisest ja üldisest elustiilist. Juuste, küünte ja naha jaoks on olulisimad B grupi vitamiinid. B2 vitamiin annab juustele terve väljanägemise, selle puudusel muutuvad juuksejuured rasvaseks, juukseotsad aga kuivaks ning suureneb juuste väljalangemine. B3 vitamiin vastutab pigmendi sünteesimise eest juustes, B6 vitamiin ennetab naha kuivamist ja sellega kaasnevat peanaha sügelust, B7 vitamiin ehk biotiin on oluline naharakkude pidevaks uuenemiseks ning aitab säilitada juuste normaalset struktuuri. B10 vitamiin kiirendab juuste kasvu ja aitab säilitada nende loomulikku värvi. Peamised B grupi vitamiinide allikad on liha, kala, muna, spinat, spargel, lillkapsas, kaunviljad, kartul, tatar, õllepärm, pähklid ja seemned, piimatooted.

Tervete juuste jaoks vajab organism ka aminohapet L-tsüsteiin, mis on tähtis juuste tugevusele ja painduvusele, sest on juuksekarva moodustava valgu, keratiini, koostisosa. Stressi või pikemaajalise üleväsimuse tõttu võib organismis keratiini tootmine pidurduda, mistõttu muutuvad juuksed ja küüned hapraks. Keratiin tugevdab juukseid, vähendades nende katkemist pesemisel ja kammimisel ning annab juustele elujõudu ja läiget.

Apteegis on müügil mitmeid spetsiaalselt juuste ja küünte kasvuks mõeldud preparaate , enamik neist sisaldab ka biotiini ja tsinki, mis aitavad säilitada normaalse karvakasvu, annavad juustele läike ja elastsuse, vask on aga vajalik juuste loomuliku värvi säilitamisel, takistades juuste hallinemist. Antioksüdandid C vitamiin ja seleen soodustavad juuste kasvu ja annavad juustele tugevust, kuna kaitsevad juuste juuri oksüdatiivse stressi kahjustavate omaduste eest. Vitamiin A soodustab samuti juuste kasvu, annab neile läike ja vähendab kõõma teket. Tervete juuste mineraalained on kaltsium ja magneesium, mis toetavad aluselist-happelist tasakaalu kehas. Magneesiumil on ka stressi korral rahustav toime. Juuste väljalangemise korral on oluline ka E-vitamiin, mis lisaks juuste olukorra parandamisele kaitseb ka südant ja veresoonkonda.

Naha, juuste ja küünte preparaatidest on Apotheka külastajate lemmikud Hair Volume ja Perfectil vitamiinide ja mineraalainete tabletid, Viaderm Complete kapslid ja Merz Special dražeed . Kuna juuste kasv on vägagi aeglane, siis tuleb antud preparaate kasutada keskmiselt 2 kuni 4 kuud järjest, olenevalt probleemi tõsidusest.

Välispidiselt kasutatavad vahendid

Juuksekasvu kiirendamiseks, väljalangemise vastu ja juustele sära andmiseks on apteegis müügil erineva koostisega šampoone, palsameid ning juuste- ja peanaha hooldusvedelikke.

Juuste väljalangemise korral aitavad juuksekasvu soodustada Platsenta ekstrakti ampullid. Pakendis on 12 ampulli. Ampull kantakse pesujärgselt niisketesse juustesse ja peanahale, välja ei loputata. Parema tulemuse saamiseks peaks esialgu kasutama ühe ampulli iga kahe päeva järel, edaspidi üks kuni kaks ampulli nädalas, samuti võib kasutada samast sarjast teisi juuksekasvu toetavaid juuksehooldusvahendeid

Paljud juuksehooldusvahendid, mis mõeldud just nõrga juuksekasvu ja juuste enneaegse väljalangemise vastu, sisaldavad kofeiini. See parandab peanaha verevarustust ja soodustab juuksejuure varustamist toitainetega. Kofeiiniga juuksehooldustooted on näiteks sellistes sarjades nagu Alpecin, Plantur 39 ja ka näiteks SebaMed. Juuste väljalangemise vastaseid tooteid on veel näiteks sellistel apteegisarjadel nagu Babe, Ducray, Klorane, BioNike ning Vichy – vastavalt probleemi olemusele spetsiaaltooted nii naistele kui meestele.

Üks võimalus juuksejuurte tugevdamiseks on kasutada ka takjaõli või riitsinusõli. Kehatemperatuurini soojendatud õli tuleb kanda peanahale ja juustele, katta kilemütsi ja käterätikuga kinni ja hoida peas 30-40 minutit. Mask tugevdab juuksejuuri ja parandab juuste kasvu, pehmendab ja toidab juukseid ning peanahka.

Kuna külmaga tõmbuvad peanaha kapillaarid kokku ja juuksekarva sibul saab nii organismist vähem vajalikke toitaineid, aeglustub juuste kasv ja juuksed võivad hakata katkema ja välja langema. See on üks põhjus, miks talvel tuleb mütsi kanda. Eriti ohtlik on juustele niiske külm, sest niiskus kondenseerub juustesse ja miinuskraadidega juuksekarv jäätub. Jää paisub ning paisutab juuksekarva, mille tulemusel see murdub, lõheneb ja muutub hapraks. Mida kauem peab juus külma taluma, seda kuivemaks see muutub. Samal põhjusel tuleb ka kuumas saunas kasutada vildist saunamütsi, vastasel juhul võivad juuksed ja peanahk saada kuumakahjustusi. Juukseid kahjustab ka sage föönitamine ja juuste sirgendamine. Lisakoormus on ka basseinivees sisalduv kloor, seega ujuma minnes on mõistlik kaitsta oma juukseid ja kanda ujumismütsi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles