Paljud kooliminevad Soome lapsed ei oska joosta

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õues mängimine konkureerib nutiseadmetega
Õues mängimine konkureerib nutiseadmetega Foto: SCANPIX

Üha enam kooliteed alustavaid soome lapsi ei ole harjunud jooksma ega oska seda õigesti teha.

Ortopeedi Esko Kaartineni sõnul on tegemist passiivse elustiili tagajärjega, vahendab Iltasanomat. Ta lisab, et laste meele lahutamiseks loodetakse liialt palju nutiseadmetele ja teistele ekraanidele.

Kaartinen tõi välja ebatavaliste probleemide suurenemise, mida laste seas nii tihti ei tohiks esineda: «Suurenenud on laste ortopeedilised probleemid, samuti kaela- ja seljavalud.»

«See on murettekitav, et ei panda tähele, et laste kehad pole samasugused nagu täiskasvanutel. Näiteks kukkumised ei ole laste jaoks nii valusad kui täiskasvanutel. Aga kui kukkumise järel tekib üha tihemini seljaprobleeme, on see tõsine märk,» lisas ta.

Probleemide vältimiseks soovitab Kaartinen alla seitsmeaastastel lastel vähemalt kaks tundi päevas liikuda või võimelda ning kuni 18-aastastel üks-kaks tundi aktiivselt liikuda või joosta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles