Mida süüa, et pääseda maovähist

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul.
Kartul. Foto: Panther Media

Hiljutisest uuringust selgus, et süües iga päev ohtralt kollakas-rohelisi köögivilju, alaneb maovähi tekkimise risk ligi kolm korda.

Hiina Taizhou ülikooli teadlaste uurimuse järgi tasub maovähi ennetamiseks süüa kartuleid, lillkapsast, lehtsalatit, sellerit, sibulat ja kapsast, kirjutab The Times. Need juur- ja köögiviljad sisaldavad c-vitamiini, mis käitub antioksüdandina, võideldes oksüdatiivse stressi vastu. Vähiriski alandamiseks soovitavad uurimustöö autorid tarbida päevas vähemalt 50 grammi c-vitamiinirikkaid juur- ja köögivilju.

Maovähi tekkeriski suurendas aga näiteks alkoholi ja soola tarbimine. Uurimus hõlmas 76 uuringut, kus osales 6,3 miljonit inimest.

Suurbritannias sureb maovähki umbes 13 inimest päevas ning kümne aasta statistika põhjal on sellest paranenud vaid 15 protsenti põdenud inimestest.

Tartu Ülikooli Kliinikumi kodulehe andmetel on viimastel aastakümnetel on haigestumus maovähki märgatavalt langenud Lääne-Euroopas ja Põhja-Ameerikas, kuid maovähki esineb endiselt väga sageli Jaapanis, Hiinas ning Ida-Euroopa ja Lõuna-Ameerika riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles