Rasvane toit hävitas hiirte aju

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirtoitu ei tasu igapäevaselt süüa.
Kiirtoitu ei tasu igapäevaselt süüa. Foto: Panther Media

Värskest uuringust selgus, et lisaks ülekaalule tekitab sagedane liialt rasvase toidu söömine probleeme ka ajule.

Ajakirjas Brain, Behavior and Immunity tutvustatud uuringus toodi välja, et rasvarikka toiduga liialdamine hävitab sünapseid – ühendusi, mille abil neuronid või ajurakud infot vahetavad, kirjutab medicalnewstoday.com. Sünapsid mõjutavad aga inimese õppimisvõimet ja mälu.

Uurimustöö autorid Ameerika Ühendriikide Georgia osariigis asuvast Georgia Regents ülikoolist toovad positiivse aspektina välja, et minnes rasvarikkalt toidult üle väiksema rasvasisaldusega söögi tarbimisele, saavutab keha tasakaalu juba kahe kuuga.

Teadlane Alexis M. Stranahan uuris koos kolleegidega rasvarohke toitumise mõju kahte gruppi jagatud hiirte peal. Esimest gruppi toideti söögiga, milles oli 10 protsenti küllastunud rasva. Teise grupi toidus leidus küllastunud rasva 60 protsenti. Uurijate sõnul on need protsendid võrreldavad tervislikult toituva ja kiirtoitu sööva inimese rasvatarbimisega. Uurimisrühma sõnul sisaldas mõlema grupi toit sama palju makrotoitaineid ja valke.

Hiirte kaalu, söömisharjumusi, insuliini taset ja vere glükoosisisaldust mõõdeti pärast 4, 8 ja 12 nädalat. Uurijad jälgisid ka hiire ajukoore osa hipokampust, mida seostatakse õppimise ja mäluga.

Pärast 4. ja 8. nädalat olid mõlema grupi sünaptilised markerid samal tasemel, kuigi kõrgema rasvasisaldusega toitu tarbinud hiirte kaal oli tõusnud.

12. nädala lõpuks polnud rasvasemat toitu söönud hiired mitte ainult rasvunud, vaid neid oli ka vähem sünaptilisi markereid ning tõusnud oli ka põletiku märkivate tsütokiinide tase, mis hävitas hipokampust. Teadlased selgitasid, et kui kehas on liiga palju rasva, võib see viia kroonilise põletikuni, mis nõrgestab kesknärvisüsteemi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles