Ka suhkruvabad joogid võivad hambaid kahjustada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka happelised spordijoogid võivad hammastele halvasti mõjuda.
Ka happelised spordijoogid võivad hammastele halvasti mõjuda. Foto: Panther Media

Melbourne’i ülikooli värskest uuringust selgus, et ka osa suhkruta karastus- ja spordijooke võivad kahjustada hammaste emaili.

Uurijad avastasid, et madala pH-tasemega või happelisi lisandeid sisaldavad suhkruvabad joogid muutsid hambaemaili normaalsest kolmandiku kuni poole võrra pehmemaks, kirjutab Medical News Today.  Teadlased katsetasid 23 erinevat tüüpi suhkruvaba jooki.

Melbourne’i hambaarstide kooli professori Eric Reynoldsi sõnul ei tea paljud inimesed, et suhkrust loobumine ei pruugi vähendada hammaste lagunemise riski. Reynolds tõdes, et mõnes joogis ja söögis sisalduvate hapete keemiline segu võib viia hammaste erosiooni ehk enneaegse kulumiseni.

Teadlaste soovitused hammaste tervise hoidmiseks:

Jälgi suhkruvabade toodete koostist. Pane tähele, kui tootele on lisatud näiteks sidruni- või fosforhapet.

Pärast happeliste toodete söömist või joomist loputa suud veega ning oota hammaste pesemisega tund aeg. Kui teed seda varem, võid eemaldada hamba pehmemenud kihi.

Pärast happeliste jookide tarbimist näri suhkruvaba nätsu, sest see suurendab sülje eritumist, mis neutraliseerib happeid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles