Gripp läheneb hiilides

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grippi haigestuvad enim väikesed lapsed.
Grippi haigestuvad enim väikesed lapsed. Foto: SCANPIX

Terviseameti sõnul on hingamisteede viirusnakkustesse haigestunute arv hakanud kasvama.

48. nädalal (23.-29.11. 2015) pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3882 inimest, kirjutab terviseamet oma kodulehel. Pöördujatest 55,2 protsenti olid lapsed. Haigestumiste arv on kasvanud kahel järjestikusel nädalal 15 protsendi võrra.

Gripitaolisi haigestumisi registreeriti möödunud nädalal 87, neist olid viirustega seotud vaid 38,5 protsenti kõikidest registreeritud haigusjuhtudest. Peamiselt oli tegu paragripiviirustega. Ülejäänud 61,5-protsenti haigusjuhtudest põhjustasid erinevad mikroorganismid. 

Keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli möödunud nädalal 291,2. Nakatunute arvu osas maakondades üldiselt suuri erinevusi ei ole. Teistest maakondadest veidi enam oli arstide poole pöördujaid Läänemaal.

Vanusrühmade järgi haigestusid enim kuni viieaastased lapsed. Haigestumuse kasvu täheldati üksnes vanemaealiste seas, teistes vanusrühmades grippi haigestumine püsis stabiilsena või langes.

Gripp läheneb hiilides

Gripi ja gripilaadsete nakkuste sihipärase uuringu andmetel gripiviiruste levikut veel ei täheldata, registreeritud on üksikuid gripiviirusega seotud haigestumisi. Eelmisel nädalal kinnitati laboratoorselt üks B –gripiviirusest tingitud haigusjuht.

Hooaja algusest on laboratoorselt kinnitatud viis A-gripiviirust ning kolm B-gripiviirust.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel on grippi haigestumise intensiivsus praegu veel madal Euroopa regiooni kõikides riikides. Püsivat gripiviiruse levikut ei täheldata, üksikuid gripiviirusega seotud haigusjuhte registreeriti Tšehhis, Saksamaal, Taanis, Iirimaal, Leedus, Lätis, Norras, Sloveenias, Rootsis ja Suurbritannias.

Kaitse ennast ja oma lähedasi

Praegu on viimane aeg end gripi vastu vaktsineerida. Eriti tõsiselt peaks vaktsineerimisele mõtlema vanemaealised (65+) ja inimesed, kes puutuvad kokku vanemaealistega või need kes põevad kroonilisi haigusi.

Vaktsineerimisi on võimalik teha perearsti juures, vaktsineerimise teenust pakkuvates ambulatoorsetes keskustes (nakkuskabinettides) ning erapraksistes.

Vaktsineerimine on tasuline ja toimub teenuseosutaja kehtestatud hinnakirja alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles