Seksuaalsel riskikäitumisel on alateadlikud motiivid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksida kondoomiga või ilma?
Seksida kondoomiga või ilma? Foto: SCANPIX

Meeste korduval seksuaalsel riskikäitumisel on alati isesugused alateadlikud motiivid, mis tuleks üles leida ja mida peaks mõistma, teavad psühholoogid kõnelda.


Psühholoog ja psühhoterapeut Meelis Sütt ütles, et oma käitumise motiivide mõistmine aitab meestel teha küpsemaid valikuid seksuaaltungide maandamisel.

Seksuaalne riskikäitumine on selline, mis seab ohtu enda või teiste tervise või heaolu. Selle tagajärjeks võivad olla suguhaigused või näiteks ka soovimatu rasedus.

«Meeste eesmärk isastena on võimalikult palju oma geenikomplekti levitada ja kondoomi kasutamine tundub sel juhul ebaloomuliku käitumisena,» lausus psühholoog. Samas ei rahulda me ju ka kõik teisi funktsioone vahetult ja kohe, lisas ta.

Seksuaalset riskikäitumist võivad põhjustada vaimse tegevuse häired, nagu psühhoos või maniakaalsus, aga ka isiksusehäired, nagu impulsiivsus ja ennastkahjustav käitumine. Ka depressioon, millega koos tuntakse kaotusevalu, pettumust, väheväärtuslikkust või süüdlaslikkust, võib tekitada tunde, et vajatakse lohutust ja kaotada pole midagi.

Oluline on, et mees õpiks varakult oma keha tunnetama ja seda väärtustama. Selles saavad poissi abistada tema vanemad – nii isa, kes viib poja meeste maailma, kui ema, kes õpetab teda naisi tundma ja austama.

Psühholoogi sõnul on mingi riskimoment normaalne seksuaalse erutuse tekkimiseks ja püsimiseks vajalik, kuid see ei tohi kahjustada ei ennast ega ka partnerit või partnereid.

Seksuaalsus kui selline on hästi õrn ja haavatav, mehele võib tunduda, et ka näiteks kondoomi kasutamine ohustab tema mehelikku identiteeti. Riskikäitumine võib suureneda ka hingelise kriisi olukorras.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles