Liigsöömist ja rasvumist põhjustab üliaktiivne geen

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigsöömine ja sellest tulenev ülekaalulisus võib olla seotud geenidega.
Liigsöömine ja sellest tulenev ülekaalulisus võib olla seotud geenidega. Foto: SCANPIX

Oxfordi ülikooli professor Frances Ashcrofti juhtimisel tehtud uuringust selgus, et liigsöömist ja rasvumist soodustab üliaktiivne FTO-geen.

Ashcrofti sõnul on uue avastuse valguses võimalik mõelda uute rasvumist ära hoidvate ravimite välja töötamisele, mis geeni aktiivsust vähendaks. Ta lisas, et tegemist on ahvatleva väljakutsega, kuid konkreetsete tulemuste saavutamine võtab palju aega ning edu osas ei ole veel kindlust, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Antud uuringu peamiseks eesmärgiks oli välja selgitada, kas kehakaalu kasvu ja FTO-geeni aktiivsuse erinevuste vahel on otsene seos.

Teadlased aretasid välja kahe FTO-geeniga hiired. Need olid küll hea tervise juures, kuid sõid rohkem ning muutusid tavahiirtega võrreldes paksemaks. Kahe FTO-geeniga emaste hiirte kehakaal oli tavalise toitmise juures 20 nädala möödudes tavaliste emaste hiirte omast 22 protsenti suurem. Isaste puhul oli vahe 10 protsenti.

Teadlased suutsid ka tõestada, et hiirte kaaluiibe erinevus tulenes üliaktiivsete geenide poolt põhjustatud suuremast söömisest. Seega õnnestus uuringuga tõestada, et geeni aktiivsus põhjustab otseselt rasvumist.

Järgmiseks on vaja jõuda selgusele, miks see nii on. Näiteks, kas see suurendab söögiisu aju mõjutades, või muudab rasvavarude ning teiste kudede poolt edastatavaid sõnumeid.

Mõistes, kuidas FTO-geen rasvumust põhjustab, on olemas potentsiaalne võimalus seda takistavate ravimite loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles