Vererõhuravimite ja tervisetoodete koos tarbimine võib ohtlik olla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vererõhuravimite ja tervisetoodete koos tarbimine võib ohtlik olla
Vererõhuravimite ja tervisetoodete koos tarbimine võib ohtlik olla Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et vererõhuravimite ja taimsete tervisetoodete koos tarbimisel võib olla kahjulik mõju.

Teadlased tegid 100 patsiendiga katse, milles vererõhuravimeid tarbinud isikutest kaks kolmandikku said ka tervisetooteid, kirjutab CNN.

Pooled loodustooteid saanud ei pidanud neid ravimiteks.

«Üha enam inimesi ostab enda ravimiseks tervise- ja loodustooteid. Paljud ostavad neid tooteid internetist ega küsi arstilt selle kohta informatsiooni,» tõdes Salt Lake City ühe haigla farmatseut Jennifer Strohecker.

Strohecker ja ta kolleegid leidsid, et 90 protsenti populaarsetest loodustoodetest sisaldas aineid, mis takistasid vererõhuravimite toimimist.

Need tooted sisaldavad näiteks melatoniini, glükosamiini, kondroitiinsulfaati ja kalamaksaõli.

Uurijate sõnul võib vererõhuravimite ja loodustoodete koos tarbimisel tekkida kas verejooks või veres klombid .

«Paljud peavad loodustooteid puhasteks ja tervisele kasulikeks. Ei teata, et organismi jaoks on need ikkagi kemikaalid,» lausus Strohecker.

Kuna enamik inimesi peab loodustooteid ohututeks ravimiteks, siis ei mainita nende võtmist raviarstile. Alla kolmandiku uuringus osalenud patsientidest küsis arstilt, kas loodustooteid tohib tarbida koos ravimitega ning kas need kaks koos võivad kõrvalnähte tekitada.

Strohecker loodab, et tulevikus on loodustoodete pakenditel hoiatus, et nende tarbimine koos ravimitega võib probleeme esile kutsuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles