Ossinovski: Euroopa Liit vajab uut alkoholistrateegiat

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski hinnangul vajab Euroopa Liit alkoholikahjude vähendamiseks ning tööjõu tervise ja produktiivsuse edendamiseks kõikehõlmavat poliitikat.

Alkoholi liigtarvitamine on Euroopa jaoks üks olulisemaid tervisekahju ja produktiivsuse kao põhjustajaid, tõdes Ossinovski täna Brüsselis peetud tervishoiuministrite kohtumisel. Sellest tulenevalt tegi töö-, sotsiaalpoliitika, tarbijakaitse ja tervishoiuministrite nõukogu (EPSCO) Euroopa Komisjonile ettepaneku koostada 2016. aasta lõpuks uus Euroopa alkoholistrateegia.

«Liikmesriikide toetus ja üksmeel alkoholipoliitika uuendamise vajalikkuses on suurem kui kunagi varem. Ma olen veendunud, et Euroopa Liit vajab kaasaegset alkoholipoliitikat, mis arvestaks alkoholikahjude ulatusega ning tagaks ühtse õigusliku raamistiku alkoholi tarbimise vähendamiseks kogu Euroopa Liidus,» lausus Ossinovski täna Brüsselis toimunud ministrite kohtumisel.

«Ma olen nõus, et liikmesriikide vastutus alkoholipoliitika rakendamisel on suur ning annan Eestis endast kõik, et vähendada ühiskonnas alkoholist põhjustatud kahjusid ning kaitsta lapsi ja noori reklaami eest. Samas on mitmed olulised alkoholipoliitika meetmed selgelt Euroopa Liidu pädevuses,» lisas minister. Nii tuleb ELi tasandil tegeleda piiriülest mõju omavate poliitikatega nagu piiriülene kaubandus ja müügiedendus, noorte kaitsmine alkoholireklaami eest ja alkoholi märgistamine.

Ossinosvki tõdes, et alkoholi liigtarvitamisest tingitud kahjud mõjutavad otseselt inimeste töövõimet, tervist ja sotsiaalset heaolu. «Seeläbi mõjutab alkoholi tarbimise kõrge tase majandusarengut kogu Euroopas ning me peame võtma tarvitusele toimivad üleeuroopalised lahendused,» sõnas Ossinovski.

Hoolimata terviseministrite üleskutsetest nii tänavu 20.–21. aprillil Riias toimunud mitteametlikul kohtumisel kui ka 19. juunil toimunud EPSCO-l, ei plaani komisjon Euroopa Liidu alkoholistrateegiat uuendada. Lisaks nõukogu ettepanekule võttis ka Euroopa Parlament tänavu 29. aprillil vastu resolutsiooni, milles peetakse uut alkoholistrateegiat vajalikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles