Vassiljev: tervishoid peab tõusma valitsuse prioriteetide hulka

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arsti juurde pääsemine võib võtta aega.
Arsti juurde pääsemine võib võtta aega. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikme Viktor Vassiljevi sõnul on Eesti tervishoid krooniliselt alarahastatud ning inimeste tervis ei kuulu valitsuse prioriteetide hulka.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis täna tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskile üle arupärimise, millega soovitakse juhtida tähelepanu Eesti tervishoiu rahastamisele, teatas Riigikogu Keskerakonna fraktsioon.

«Tervishoid ei ole Eestis juba pikemat aega prioriteediks olnud ja sellest räägitakse vaid siis, kui mõni suurem probleem saab avalikuks. Kuidas muidu seletada asjaolu, et näiteks 2008. aastal moodustasid tervishoiu kogukulud 6,1 protsenti SKP-st, samas järgmise aasta riigieelarves moodustavad tervishoiu kulud vaid 5,2 protsenti,» sõnas Vassiljev.

Tema hinnangul on Eesti jätkuvalt nende Euroopa riikide hulgas, kes kulutavad oma tervishoiuteenustele kõige vähem rahvuslikust koguproduktist. Vassiljev ütles, et seesugune olukord ei ole aktsepteeritav ning Keskerakonna fraktsioon soovib kuulda, mida arvab sellest tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. 

Vassiljevi hinnangul on praegu selgelt näha, et tervishoiu valdkond vajab funktsioneerimiseks lisaraha. «Me teame, et Eestis lokkavad pikad ravijärjekorrad. Mida vähem raha aga tervishoidu suunatakse, seda pikemaks lähevad ka järjekorrad. Varsti on meil võimatu üldse arstile pääseda ning inimesed lahendavad oma probleemid – ühte või teist pidi – järjekorra väliselt,» rääkis ta.

Lisaks eelpool väljatoodule soovivad arupärijad ministrilt kuulda vastuseid ka küsimustele, mis puudutavad Eesti tervishoiu rahastamise taset võrreldes Euroopa Liidu keskmisega ja meie naaberriikidega ning kuidas plaanib valitsus leida tervishoidu täiendavat rahastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles