Tööandjate keskliit: haiguspäevade hüvitamine vajab mõjuanalüüsi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigena ei tasu tööle minna.
Haigena ei tasu tööle minna. Foto: Panther Media

Tööandjate keskliidu hinnangul vajab haiguspäevade hüvitamine kiirustades muutuste tegemise asemel mõjuanalüüsi. 

Tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsare sõnul on haigena tööl käimine ja sellega nii enda kui ka kolleegide tervise kahjustamine kahtlemata probleem, millega tuleb tegelda, kirjutab keskliit oma kodulehel.

Samas leiab ta, et otsuseid ei saa teha uisapäisa. «Tahame näha korralikku mõjuanalüüsi – millised on eri stsenaariumite korral kulud haigekassale, tööandjale, töötajale? Millistel puhkudel on tulemus kõige parem ja kus on kompromiss parema tervisekäitumise ja kulude vahel?» rääkis Tamsar. Tema sõnul ei tohiks diskussioon taanduda sellele, kui palju ja millisest päevast peaks haigushüvitist maksma tööandja ja kui palju haigekassa. Ka töötajal on vastutus hoolitseda oma tervise eest, praegu tehtud uuringud Tamsare hinnangul seda aspekti aga piisavalt ei arvesta. 

Riigikogu sotsiaalkomisjon arutas eile, 8. detsembril ametiühingute kollektiivset pöördumist esimeste haiguspäevade hüvitise taastamise kohta. Komisjon tegi tervise- ja tööministrile ülesandeks analüüsida pöördumises tehtud haiguspäevade hüvitamise ettepanekuid koosmõjus Praxise ja Centari uuringute tulemustega. Samuti tegi sotsiaalkomisjon ministrile ettepaneku kaaluda ajutise töövõimetuse hüvitamise süsteemi muutmist paindlikumaks, arutada ettepanekud läbi kõigi osapooltega ning esitada tulemused sotsiaalkomisjonile 2016. aasta 1. septembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles