Õnnelikud inimesed ei ela kauem

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See kas inimene on õnnelik või mitte, ei muuda tema elu pikkust.
See kas inimene on õnnelik või mitte, ei muuda tema elu pikkust. Foto: SCANPIX

Väide, et õnnelik inimene elab kauem, ei pea paika. Kümme aastat kestnud uuring miljonist naisest, tegi kindlaks et nende õnnetundel ei ole otsest seost elueaga.

Teadlaste sõnul usuvad inimesed, et õnnelikud inimesed elavad kauem. Sellel väitel aga puudub tõestus, kirjutab The Independent.

Uuringu käigus selgus, et kuigi õnnelik olemine on väga oluline, ei ole ta siiski otseselt elueaga seotud. Pigem on elueaga seotud mõni terviserike. Terviserike omakorda teeb inimese õnnetuks.

Oxfordi ülikooli professor Richard Peto sõnul usuvad enamik inimesi siiski, et stress või kurbus on haiguste põhjuseks, kuid tegelikult ajavad nad põhjuse ja tagajärje segamini. «Muidugi inimesed, kes on haiged on õnnetumad kui need, kes on terved. Aga Briti miljoni naise uuring näitas, et õnnelik või kurb olemine ei mõjuta otseselt nende suremust.

Uuringus osalesid kokku üle miljoni Briti naise, kes olid vanemad kui 50 ning uuringut tehti koostöös Briti vähiuuringutega.

Kolm aastat pärast uuringu algust saadeti naistele küsitlus, kus paluti neil hinnata oma tervist, õnnetunnet, stressi ja rahulolu. Viis naist kuuest ütlesid, et nad on üldiselt õnnelikud, vait üks tundis ennast õnnetuna.

Kurbus oli enamasti seotud üksinduse ja vähese liikumisega. Kõige suurem tähelepanek oli aga see, et naised, kellel oli kehv tervis väitsid, et nad on õnnetud, stressis ja rahutud.

Peamises analüüsis osales 700 000 naist  suuremast uuringust, kelle keskmine vanus oli 59. Kümne aasta jooksul suri neist 30 000.

Teadlaste sõnul oli õnnelike naiste suremus sama suur kui õnnetute naiste suremus. Uuringu autor, Dr Bette Liu ütles: «Haigus teeb sind õnnetuks, kuid õnnetu olemine ei tee sind haigeks. Me ei leidnud otsest seost kurbuse või stressi ja suremise vahel.»

Varasemad uuringud, kus leiti et inimese õnnetunne on seotud elueaga, ei kasutanud oma uuringutes tervisehädade mõjukust õnnetundele. Nimelt tekitavad tervisehädad kurbust, aga mitte vastupidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles