Apteekrid soovivad jätta ravimite väljastamise endale

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Raekoja apteek.
Tartu Raekoja apteek. Foto: Sille Annuk

Apteekrite liit soovib riigikogu õiguskomisjonile saadetud kirjas jätta ravimite väljastamise õigus ka edaspidi vaid erialase haridusega apteegiteenuse osutajatele.


«Erinevate huvigruppide väljapakutud alternatiivid tavapoodide ja internetimüügi näol ning ravimite müük erihariduseta isikute poolt on otseselt suunatud üksnes ravimite müügi suurendamisele,» seisab pöördumises.

Apteekrite sõnul tuleb ravimeid selgelt eristada kõikidest teistest tavakaupadest, mille puhul on ostja üldjuhul pädev otsustama toote vajalikkuse või meeldivuse üle.

Ravimite üle- või väärtarbimine toob apteekrite liidu hinnangul lisaks tervisekahjudele kaasa ka tarbetu raha raiskamise.

Apteekrite Liit palub ravimiabisüsteemi kohta tehtavate otsuste puhul kaaluda igakülgselt ravimitega seonduvaid võimalikke ohte. «Apteekrid puutuvad iga päev kokku olukordadega, kus nende aktiivsel kaasabil ja nõustamisel hoitakse ära ohtlik ravimite ala-, liig- või väärkasutus. Ohutuid ravimeid ei ole olemas,» kirjutavad nad.

Uute alternatiivsete kanalite otsimise asemel paluvad apteekrid toetada apteegiteenuse kvalitatiivset arendamist ja uute võimaluste kasutuselevõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles