Hambumusprobleemidega lapsi võib oodata hea uudis

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambad.
Hambad. Foto: Panther Media/Scanpix

Ortodondid on juba mitmeid kordi taotlenud haigekassa hambaravi teenuste ja diagnooside loetelu muutust, mis võimaldaks ravida lastel tasuta ravida ka rist-ja sügavhambumust.

Lootust mõlemaks praegu on, sest haigekassa on algatanud hambaravi teenuste nimekirja ja diagnooside nimekirja kaasajastamist, kirjutab ERR.

Ortodont Katri Hermani sõnul võib maailma ja Euroopa uuringutele tuginedes öelda, et rist- ja sügavhambumuse diagnoosiga on 20 protsenti lastes, kuid kui näiteks praegu saaks laps risthambumuse diagnoosi, tuleks ravi perel ise kinni maksta.

Raha puudusel võib jääda kindlasti paljudel ka ravi alustamata. Samas on soovitav näiteks risthambumust ravida võimalikult vara.

«Vastasel juhul võib hambumusanomaalia süveneda, risthambumuse puhul võib tekkida näo asümmeetria, sügavhambumuse puhul saab traumeeritud hammaste kinnituskude ja lõualuude kasv on häiritud,» rääkis Herman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles