Öine valgus võib depressiooni esile kutsuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öine valgus võib depressiooni esile kutsuda
Öine valgus võib depressiooni esile kutsuda Foto: SCANPIX

USA uneuurijate sõnul võib magamistoas öiseks ajaks põlema jäetud valgustus, ka kõige nõrgem valgustus, masendust ja depressiooni tekitada.

Uurijate sõnul segab öine valgustus ärkveloleku ja magamise tsüklit selliselt, et see läheb nihkesse, kirjutab abc.net.au.

Nad jätkasid, et magamistsükli muutused ja valgustuse sees valel ajal olemine võib pikemas perspektiivis kaasa tuua raskemad haigused nagu vähk.

Kuna tänapäeva linnades on väga valge ka öisel ajal, siis täiesti pimedas magamine on peaaegu võimatu.

USA Ohio ülikooli teadlased tegid närilistega katse, milles loomad pandi kaheksaks tunniks nõrka valgusesse ajal, mis oli nende magamisaeg.

Kuigi lambi valgus ei olnud tugev, mõjutas see siiski loomade organismi.

Katseloomadel tekkinud depressiooni sai mõõta selle abil kui palju nad hiljem suhkruvett jõid.

Uuring näitas, et neil närilistel, kes olid öise nõrga valguse käes, esines rohkem  depressiooni sümptomeid kui neil närilistel, kes järgisid tavapärast valguse-pimeduse tsüklit.

Näriliste ajuskaneering näitas muutusi hippokampuses, mis asub oimusagaras ajukoore sisepiiril.

Aktiivse ärkveloleku ja REM une ajal esineb hippokampuses teeta rütmi (4-10 hZ) vahemikku jäävaid ajulaineid.

Teadlase Tracy Bedrosiani sõnul mängib hippokampus depressiooni tekkel tähtsat rolli, kuna just see ajuosa on öisest valgusest kõige enam mõjutatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles