Arstid: väikeste lastega juhtub liiga palju õnnetusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastearstide arvates juhub Eesti väikelastega liiga palju õnnetusi.
Lastearstide arvates juhub Eesti väikelastega liiga palju õnnetusi. Foto: SCANPIX

Eesti Lastearstide Seltsi sügiskonverentsil esinenud tohtrid tundsid muret alla viieaastaste lastega juhtuvate traumade pärast.

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti asejuhataja Ene Tomberg tõi välja, et just väga väikeste lastega juhtub palju raskeid õnnetusi. «See on ometi see aeg, kui lapsed peaksid olema pidevalt jälgitavad,» märkis ta.

Arstide hinnangul satuvad lapsed õnnetustesse seetõttu, et nad on oma kasvu tõttu vähem nähtavad, nende oskused, teadmised ja tähelepanu on väiksem kui täiskasvanutel ning näiteks põletuste korral on lapse nahk õrnem ja tagajärjed on seetõttu tõsisemad. Lisaks kasutavad lapsed eluruume teisiti kui täiskasvanud.

Väikelastel tuleb sageli ette kukkumisi, mis lõppevad peatraumaga. Kukutakse trepist, redelilt, turvatoolist, lapsevankrist, kärust ja isegi ema sülest ning mõni laps astub ka aknast või rõdult välja. Alla aastaste seas on peatraumade osakaal kõikidest traumadest lausa 87,5-protsenti, ühe- kuni kolmeaastaste seas on peatraumad samuti esikohal, kuid seal on osakaal veidi väiksem – 60 protsenti.

Arstid tõid murekohana välja veel selle, et ligi pooltel väikelastel, kes on läbi elanud raske trauma, jääb hilisemaks eluks mõni kõrvalekalle, mis võib avalduda arengu mahajäämuses või siis ka koolikiusamises.

Lia Kasuk Tallinna Lastehaiglast arvas, et väikelastega juhtuvate õnnetuste rohkuse taga on vastsete vanemate puudulikud oskused ja see, et noored isad-emad ei taju veel täiel määral lapse kasvatamise ja hoidmisega kaasnevat vastutust.

Konverentsil esinenud arstide hinnangul tuleks vanemaid harida, kuidas tulla toime vigastustega, anda esmaabi, puhastada haavu, kuidas leevendada lapse valu ja kuidas hinnata vigastuse tõsidust, näiteks millal on tegemist luumurruga, millal mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles