Intiimset nõu saab edaspidi küsida Skype'i teel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Intiimprobleemidest ei tihka vahel elukaaslaselegi rääkida.
Intiimprobleemidest ei tihka vahel elukaaslaselegi rääkida. Foto: SCANPIX

Skype vahendusel e-nõustamine on Eesti seksuaaltervise liidu poolt välja töötatud nõustamisteenus, mis võimaldab saada eesti- ja venekeelset seksuaaltervisealast nõu naiste- ja meestearsti või psühholoogi käest.

Teenus on suunatud eelkõige täiskasvanutele ning seda saab kasutada igaüks, kes on paigaldanud oma arvutisse, tahvelarvutisse või telefoni Skype'i programmi.

E-nõustamine Skype'i kaudu võimaldab kolme erinevat nõustamisvarianti: tekstiga nõustamine (suhtlemine toimub reaalajas kirjutades), häälega nõustamine reaalajas (sarnaneb enim tavalisele telefonivestlusele) ning hääle ja videoga nõustamine reaalajas (st nõustatav ja nõustaja näevad üksteist).

E-nõustamisteenusega on tehtud suur samm edasi, et kasutada ära rohkem võimalusi inimeste nõustamiseks interneti vahendusel. Kindlasti sobib seda tüüpi nõustamisteenus neile, kes ei saa ise tulla vastuvõtule näiteks liikumispuude või Eestist eemalviibimise tõttu või kes soovib nõu küsida millegi kohta, mida ehk esimese hooga ei julgeks nõustajale vastuvõtul rääkida, sest e-nõustamisteenust saab kasutada ka anonüümselt.

Samuti sobib e-nõustamine siis, kui pole täit kindlust, kas probleemi lahendamiseks oleks tingimata vaja arsti vastuvõtule tulla, teha analüüse või määrata ravi.

Loomulikult ei asenda e-nõustamine arsti või psühholoogi vastuvõttu, sest Skype'i teel nõustamine on pigem võimalus saada ennast huvitaval või murettegeval teemal spetsialisti käest rohkem teavet. Ravimist ja analüüside või uuringute korraldamist e-nõustamine paraku siiski ei võimalda.

Teemade ring, millega e-nõustamisse pöörduda saab, on väga lai: siia kuuluvad erinevad suguteedega seotud kaebused (valulikkus või ebamugavustunne alakõhus, suguelundites, vaagnapiirkonnas), urineerimishäired, sügelus, kipitus, punetus, nahamuutused suguelunditel, küsimused viljatuse ja seksuaalelu häirete kohta, suguhaiguste testimise või ravimisega seotud küsimused, rasestumisvastased vahendid, aga ka suhteprobleemid või arenguliste muutustega seotud küsimused (murdeea muutused, kaasasündinud häired) ja veel palju muud.

E-nõustamisteenuse naistearst dr Kai Haldre sõnul on tema poole pöördutud Skype teel enamasti viljatusega seotud proleemide osas. Ta kiitis võimalust, et e-nõustamisteenuse puhul saavad nii nõustaja kui patsient ennast eelnevalt ette valmistada ja aega varuda.

E-nõustamisteenuse psühholoog Natalja Krassilnikova arvates on samuti Skype nõustamine hea ja kaasaegne tööriist situatsioonis, kus vahemaad on suured ja aeg kallis. «Skype pakub hea lisavõimaluse luua kontakt psühholoogi ja kliendi vahel. Nii saab klienti aidata tema keerulisel eluperioodil, kus on raske teha valikuid või ei tea, kuidas eesolevas situatsioonis käituda, samuti eneseregulatsiooni küsimuste või raskete suhtlemissituatsioonide puhul,» ütles ta.

Isegi juhul, kui nõustaja ei oska kohe anda konkreetset vastust, aitab ta kindlasti hankida vajaliku info küsimusele vastuse leidmiseks, samuti võivad meie spetsialistid alati anda nõu eriarsti vastuvõtule mineku osas (kuhu, kuidas ja millal). E-nõustamise jaoks pole tarvis perearsti saatekirja, samuti ei oma tähtsust haigekassa kindlustuse olemasolu või selle puudumine.

Skype teel e-nõustamise teenuse kohta saab rohkem lugeda ja broneerida seksuaaltervise liidu veebilehelt. Broneerimise tellimuses küsitakse järgmisi andmeid: nõustamisteenuse valdkond, aeg, sobiv nõustaja, nõustamise sessioonide arv ja Skype reaalajas kontakteerumise valik, Skype nimi, e-posti aadress, maakond ja probleemi lühikirjeldus.

E-nõustamisteenuse 20-minutiline sessioon maksab 15 eurot. Teenuse tasude eest toetatakse noorte nõustamiskeskkonna www.amor.ee tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles