19 asja, mida saunas käies kindlasti vältida

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saunas käimine on tervislik vaid siis, kui seda õigesti teha.
Saunas käimine on tervislik vaid siis, kui seda õigesti teha. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Saunas käimine on tervislik ja lõõgastav – kui seda tehakse õigesti. Kui mitte, siis võib tulemus olla hoopis vastupidine ja halvimal juhul teiste saunaliste käitumine niivõrd närvidele käia, et lõõgastumisest ei tule midagi välja.

Siit leiate veebilehel Travelbook.de ilmunud 19 asja, mida saunas teha ei tohiks.

1. Duši alt läbi käimata sauna minna

Kujutage ette, et keegi nendest inimestest, kes koos teiega saunas istuvad, ei ole duši alt läbi käinud! Vastik, eks ole? Kuid enne sauna ei tuleks mitte üksnes teiste pärast duši alt läbi käia – pesemine aitab eemaldada ka rasu ja kosmeetika, mis ummistaksid muidu poore.

2. Märjalt sauna minna

Enne sauna peaks küll duši alt läbi käima, kuid pärast pesemist peaks end ka korralikult ära kuivatama, sest kuiva nahaga on higistamine intensiivsem.

3. Rätikuta saunalavale istuda

Saunalavale minnes peaks istumise alla panema sobiva suurusega rätiku. Muidu tilgub higi lavale ja sealt alla.

4. Liiga palju selga panna

Sauna minnakse paljalt. Liigsed riided takistaksid aurumist ja seega ka keha jahtumist. Peale selle võib mõne inimeste arvates riietes olevas higis koguneda haigusetekitajad, kuigi sellele ei ole teaduslikku kinnitust veel leitud. Need, kellele ei meeldi olla teiste vaatamisobjektiks, võiksid mähkida ümber rätiku.

5. Teisi saunalisi jõllitada

Mõne naise õudusunenägu: inimesed, kes neid saunas häbitult jõllitavad. Kahjuks on ikka ja jälle selliseid saunalisi, kelle ainsaks eesmärgiks on paljaste inimeste jõllitamine. Kallid saunalised, saun ei ole mõeldud jõllitamiseks, vaid lõõgastumiseks! Kui soovite tingimata jõllitada, siis minge selleks ette nähtud saunaklubisse. Seesuguseid asutusi leidub küllaga Kesk-Euroopas.

6. Käperdada

Saunas ei sobi ka kedagi käperdada – ükskõik kas võõrast või oma partnerit. Kellel on selleks tegevuseks tingimata kuuma sauna tarvis, tehku seda kas kodus või mingu selleks ette nähtud saunaklubisse.

7. Ehteid kanda

Kaelaketid, sõrmused, käevõrud ehk kõik metallehted muutuvad saunas kuumaks ja võivad nahal ebamugavad olla või isegi põletuse tekitada. Erandiks on ehted, mis on täies ulatuses nahaga kontaktis, näiteks kindlalt sõrmes olev abielusõrmus, mille soojus kandub otse nahale. Ettevaatust ka metallosadega juukseklambrite ja juuksekummidega, mis võivad tugevasti kuumenedes juukseid kahjustada.

8. Sauna liiga kuumaks kütta

Algajad ei tohiks kohe sajakraadisesse sauna minna. Esialgu võiks minna jahedamasse ökosauna, kus temperatuur on 50–60 kraadi. Kui olemas on ainult traditsiooniline saun, siis võiks alguses istet võtta lava alumistel astmetel, et siis järk-järgult üles poole liikuda.

9.  Liiga kauaks sauna jääda

Ka see on tüüpiline algajate viga. Sauna tuleks jääda 8–12 minutiks ja mitte kauemaks kui 15 minutiks, kusjuures vaid kogenud saunalised jäävad sauna maksimaalseks ajaks. Ökosaunas võib seevastu kauem viibida – kuid alati üksnes nii kaua, kuni end hästi tunnete. 

10. Liiga kiiresti püsti tõusta

Kes soovib saunast välja minna, see tohiks väga äkiliselt püsti tõusta, sest see võib põhjustada vereringeprobleeme. Kõige parem oleks tõusta lamamisasendist mõneks minutiks istuli ja siis aeglaselt püsti.

11. Kerisele liiga lähedale minna

Keris ja selles olevad kivid on äärmiselt kuumad. Just selle pärast tekkivad leili viskamisel sisisevad helid. Seetõttu ei tohiks kerist mingil juhul puudutada ega sellest kinni võtta. 

12. Käratseda

Sauna minnakse lõõgastumiseks. Seetõttu ei ole avalikus saunas viisakas häälekalt vestelda. Samuti ei ole viisakas valjude häälitsuste saatel higi ära pühkida.

13. Leili viskamise ajal ust avada

Ärge minge sauna või sealt välja mitte kunagi siis, kui parajasti hakatakse leili viskama. Leili viskamine on iga saunalise jaoks ülim hetk ja kui avate sel ajal ukse, siis lenduvad aur ja eeterlikud õlid kohe uksest välja.

14. Täis kõhuga sauna minna

Täis kõhuga sauna minemine ei ole hea mõte, sest siis on keha seedimisega liialt ametis. Kui sellele lisandub saunas käimine, tekib vereringe ülekoormamise oht. Kuid sauna ei tohiks minna ka täiesti tühja kõhuga.

15. Mitte maha jahtuda

Saunas käimine on tervislik ainult siis, kui pärast iga leiliruumis käimist maha jahtuda. Kõige parem oleks üheks või kaheks minutiks värske õhu kätte minna, et hingamisteed maha jahutada ja keha hapnikuga varustada. Pärast seda minge külma duši alla või kastke end külma vette – ka siis, kui selleks on vaja eneseületamist!

16. Laval käimiste vahepeal mitte välja puhata

Pärast külma duši all käimist peaks selga panema kuiva hommikumantli ja heitma rahulikus kohas pikali.

17. Sauna jaoks liiga vähe aega võtta

Mõni inimene jätab saunas käimise jaoks liiga vähe aega ja püüab kolm korda laval käimise ühe tunni sisse ära mahutada. Seda on liiga vähe, sest vahepealsed puhkepausid on sel juhul liiga lühikesed. Kui soovite kolm korda lavale minna, siis peaks selleks arvestama vähemalt kaks tundi.

18. Haigena sauna minna

Raske külmetuse või koguni palavikuga ei tohiks kindlasti sauna minna. Nii ei teki mitte üksnes teiste saunaliste nakatamise ohtu, vaid kahjustate ka enda tervist, sest kuumus nõrgestab haigusetekitajatega võitlevat immuunsüsteemi. Kui märkate, et hakkate haigeks jääma, siis peaks saunas käimisest samuti loobuma, sest nii võite päris haigeks jääda.

19. Alkoholi juua

Enne sauna minekut ja saunas käimise ajal peaks täielikult loobuma alkohoolsete jookide pruukimisest. Alkohol põhjustab veresoonte laienemist ja vererõhu alanemist. Keha koormab alkoholi lagundamine ja seetõttu võib tekkida probleeme vereringega. Peale selle on alkohol dehüdreeriva toimega, mis on keha jaoks lisakoormus. Saunas käies peaks jooma hoopis palju vett, mahlajooke või teed, ja kõige parem oleks seda teha alles pärast esimest laval käimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles