Arstid ja apteekrid arutavad ravimite valimise üle

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid apteegis.
Ravimid apteegis. Foto: MEELIS MEILBAUM/ VIRUMAA TEATAJA

Täna toimub Tartus perearstide ning apteekrite ühiskonverents, kus tuleb juttu sellest, mida saavad apteekrid ja perearstid teha patsiendi hea enesetunde ja parema tervishoiu nimel.

Ratsionaalne ravimite kasutamine ja ravi järjepidevus on tervishoiupoliitika võtmesõnad. Konverentsil tuleb juttu sellest, kuidas tagada patsiendile ravimite kättesaadavus vastavalt tema võimalustele, nii et patsient järgiks arsti poolt välja kirjutatud raviskeemi.

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liikme, Järveotsa perearstikeskuse perearst Diana Ingeraineni sõnul tekib ravimi väljakirjutamise ajal mitmeid küsimusi, mis ei ole seotud arsti vastutusega – näiteks kui palju ravim maksab, kuidas patsient ravimi kätte saab, kas patsient üldse suudab ravimit osta.

«Patsientidel on ootus, et arstid saavad neid igas olukorras aidata. Kui see ootus ei täitu, siis tekivad negatiivsed tunded arsti-patsiendi suhtesse. Ravimite hindu arstid aga määrata ei saa, meie ülesanne on ravida,» leiab Ingerainen.

Apteekrite liidu juht Kai Kimmel räägib konverentsil võimalustest, kuidas patsiendi omaosalust vähendada. Kimmeli arvates on piirhindade arvutamise metoodika oma aja ära elanud. Näiteks toob ta ravimid, millel piirhind on väga madal ja pole ka geneerilisi ravimeid. Oluliselt vähendaks omaosalust ka 200-kroonise piirangu kaotamine 50-protsendilise soodustusega ravimite kompenseerimisel ning ravimite käibemaksu alandamine.

«Need meetmed näitaks riigipoolset head tahet probleemiga tõsiselt tegelda. Mõningal määral saaksime meie, apteekrid, oma panust veelgi suurendada, aga selle eelduseks oleks, et arstid kirjutaksid rohkem toimeainepõhiseid retsepte,» ütleb Kimmel.

Samuti otsitakse konverentsil vastuseid küsimusele, kas infotehnoloogilised lahendused toetavad täna koostööd erinevate osapoolte vahel nii, et arsti-õe-apteekri vahel toimiks infovahetus.

Konverentsil tuleb juttu polüfarmakoteraapiast, koostööst parima raviotsuse nimel, ravimiohutusest ja patsiendi teadlikkusest. Konverentsi lõpus käsitletakse patsiendi ootusi ning apteekri ja õe rolli raviminõustamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles