Tomatimahl aitab osteoporoosi ennetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatimahl aitab osteoporoosi ennetada
Tomatimahl aitab osteoporoosi ennetada Foto: SCANPIX

Kanada Toronto ülikooli asjatundjate väitel aitab kaks klaasi tomatimahla päevas edukalt luuhõrenemist ehk osteoporoosi ennetada.

Teadlaste sõnul tugevdavad tomatimahlas sisalduvad ained luid, kirjutab Daily Mail.

Tomatimahlas olev lükopeen on antioksüdant, mis mõjub organismile kasulikult mitmel viisil.

Kanada teadlased tegid katse 60 naisega, kelle vanus oli 50 – 60 eluaastat. Neil naistel paluti üheks kuuks oma menüüst tomatid ja tomatitooted välja jätta.

Uuring näitas, et nende naiste veres kasvas luude moodustamisel tähtsat rolli mängiva N-telopeptiidi tase. Seda ainet tekib rohkem siis kui luudega probleeme on.

Siis tehti teine katse, milles erinevatesse gruppidesse jagatud naised said kas tavalist tomatimahla, mis sisaldas 15 milligrammi lükopeeni, tomatimahla, milles oli rohkem lükopeeni ehk 35 milligrammi, lükopeeni kapsleid ning platseebot.

Uuring näitas, et pärast lükopeeni manustamist alanes veres N-telopeptiidide tase. Ainult platseebot saanutel muutust ei täheldatud.

Uurijate sõnul on tavaline tomatimahl sama hea osteoporoosi ennetaja kui lükopeeniga rikastatud tomatimahl.

Rahvusvaheline osteoporoosi ennetamise organisatsioon soovitab juua kaks klaasi tomatimahla päevas.

Osteoporoosi ehk luuhõrenemise puhul väheneb luude mass ja häirub luukoe struktuur. Luud muutuvad hapraks ja hõredaks ning murduvad kergesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles