Mullu suri narkootikumide üledoosi tagajärjel 133 inimest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2009. aastal kasvas Eestis narkootikumide üledoosi tagajärjel surnute arv 133 inimeseni, avaldati täna Tallinnas toimunud narkomaania ennetamise konverentsil.

Sigrid Vorobjov Tervise Arengu Instituudist märkis, et üledoosi tõttu surnute arv on teinud läbi kahekordse kasvu ja seda on tähele pandud ka väljaspool Eestit. Rahvusvahelises teaduskirjanduses on kõrget üledoosidesse surnute arvu nimetatud Eesti eripäraks.

Vorobjovi hinnangul on see selge märk sellest, et narkomaanidele suunatuid teenuseid pole Eestis piisavalt ja et ka meil oleks tarvis alustada üledoosi ennetamise programmiga – anda narkomaanidele võimalused ja oskused ennast ja oma kaaslasi üledoosi eest kaitsta ja vajadusel  abistada.

Sama teemat kommenteeris Nelli Kalikova, kelle sõnul on kõik üledooside surmad välditavad ja ehk oleks tänaseks ka paarsada elu päästetud, kui üledoosi ennetusprogrammiga oleks Eestis juba alustatud.

Ettepanekuid selleks (jagada narkomaanidele vastuainet ning õpetada neid seda kasutama) on Kalikova kinnitusel tehtud nii mõnigi kord varem, kuid seni on takistuseks saanud regulatsioon,  mille järgi on vastuaine manustamine meditsiiniline toiming. Kuna kaalul on inimeste elu, võiks tema arvates siiski leida võimaluse selle lubamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles