Ravimite koostoimete e-teenus jõuab kõikide arstideni

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept
Digiretsept Foto: Peeter Langovits

Uue aasta algusest ühendatakse ravimite koostoimete andmebaas digiretseptiga, selle käigus liidetakse andmebaasiga ka kõik raviasutused.

Haigekassa teeb kõigile arstidele kättesaadavaks Skandinaavias kasutatava ravimite koostoimete hindamise tarkvara SFINX, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24 ajakirjas Eesti Arst ilmunud intervjuud haigekassa ravikindlustushüvitiste osakonna juhataja kohusetäitja Erki Laidmäega.

«Ravimite koostoimete andmebaasi hakkavad kasutama kohustuslikus korras kõik ravimite väljakirjutajad – seega arstid, mingil määral ämmaemandad ja lähiajal pereõed, kes on saanud vastava koolituse ja õiguse ravimeid välja kirjutada,» selgitas haigekassa esindaja. Ta lisas, et kõik, kel on õigus digiretsepti süsteemis ravimeid välja kirjutada, saavad koostoimete andmebaasi kasutada.

Esialgu ühendatakse andmebaas digiretseptiga, mis tähendab, et kohe ravimi väljakirjutamisel kontrollib süsteem patsiendi olemasolevad retseptid ning vaatab, kas nende seas on midagi sellist, mille suhtes annab uus ravim koostoimeid. Küll aga sõnas Laidmäe, et praeguseks ei ole veel lõpuni kokku lepitud, kuidas peaks raviskeemide muutmine olema korraldatud ning on erinevaid arvamusi, kes peaks patsiendi retseptide eest lõppvastutuse võtma.

«Ilmselt on kõige arusaadavam lähenemine, et see, kes ravimi välja kirjutab, peab olema veendunud, et ta teeb seda ohutult ja selle tegevuse tulemusena sünnib patsiendile rohkem kasu kui kahju,» ütles haigekassa esindaja, lisades, et kindlasti peaks patsiendi raviskeeme aeg-ajalt üle vaatama perearst.

Refereeritud artiklit saab lugeda meditsiiniuudiste portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles