Professor: toortoiduga kaasneb bioloogiline oht

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toortoit on ka Eestis aina populaarsem.
Toortoit on ka Eestis aina populaarsem. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi toortoit on aina populaarsem, tuleks Eesti maaülikooli professori Mati Roasto sõnul arvestada ka sellega, et sellega kaasnevad ka bioloogilised ohud.

«Mul ei ole midagi toortoitumise  vastu, sest see on tervisele hästi kasulik, aga sellega kaasnevad bioloogilised ohud,» rääkis Eesti maaülikooli professor Mati Roasto Raadio 2 antud intervjuus. Ta tuletas meelde, et näiteks piima pastöriseerimine võeti omal ajal sellepärast ette, et selle kaudu levis massiliselt tuberkuloos. «Pärast pastöriseerimist hakkasid drastiliselt langema toidust tingitud haiguspuhangud ja nüüd oleme jõudnud olukorrani, kus piimatooted on ühed ohutumad,» lisas Roasto.

Professori hinnangul on ohtlik üleüldine trend, et räägitakse ainult toidu kvaliteedist, mitte selle ohutusest, mis tegelikult on esmatähtis. Ta lisas, et tegelikult saab ainult ohutu toit olla kvaliteetne. «Kui me hakkame seda kuumtöötlemist nii tohutult kartma ja vältima, siis me paratamatult peame arvestama toortoidust tekkinud infektsioonide arvukuse tõusuga,» tõdes professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles