Haigekassa eitab südamehaigete ravivõimaluste halvenemist

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa.
Haigekassa. Foto: Toomas Huik

Haigekassa kinnitas Postimehe järelpärimise peale, et et tervishoiuteenuste loetelu kaasajastamisel uuest aastast rakenduvad muudatused haigekassa hinnakirjas ei halvenda mingil moel kindlustatute võimalusi saada kvaliteetset ravi.

«Haigekassal on kohustus tagada ravikindlustuse ressursside sihipärane ja efektiivne kasutus. Teenuste hindade ülevaatamine on tavapärane tööprotsess. Nii nagu ravimite hinnad, muutuvad ajas ka erinevate seadmete ja lisavahendite maksumused. Seega vaatame regulaarselt üle nii ravimite kui teenuste ja seadmete hinnad ning vajadusel teeme korrektuurid, et tagada õiglane hind ning vajalikud teenused ja seadmed patsientidele,» seisab Haigekassast tulnud vastuses. 

Kardioloogia hinnakirja teenuste nimetused (sealhulgas üks stent) on haigekassa selgitust mööda kehtinud muutumatuna enam kui 10 aastat. Tol ajal olid stendid uus ja innovatiivne raviviis, mille hind ka väga kõrge ja erinevate stentide valik väiksem. Koronaarstendi  hetkel kehtiv piirhind 1994,81 eurot kehtib alates 2008 aasta algusest.

Sel aastal tegi haigekassa ravidokumentide analüüsi – vaadati stentide kasutust meie suurimate teenuseosutajate juures TÜKis ja PERHis. Selgus, et kardioloogid kasutavad teenust ratsionaalselt ja sihipäraselt: 38 protsendil kordadest ravimkaetud stente, 10 protsendil  juhtudest kombinatsiooni ja 52 protsendil tavalisi stente. See oli täiendavaks sisendiks seadmete kaasajastamisele. 

Nüüd on teenuste loetelu kaasajastatud ning lisatud erinevad võimalused, et oleks võimalik selgelt eristada, kumba stenti kasutatakse. Aluseks on parimad tõenduspõhised rahvusvahelised tavad. See tähendab, et alates uuest aastast on tervishoiuteenuste loetelus nimetatud erinevad stendid (metallsulamist stent, ravimkaetud stent) ja patsiendi võimalused seetõttu ei vähene. 

Uuest aastast on tervishoiuteenuste loetelus ravimkaetud stent hinnaga 1102,40 eurot ning metallsulamist stent 410 eurot.  Hindade korrigeerimine on haigekassa kinnitusel tavapärane tegevus ja otsest säästu sellest ei teki, sest samas kasvab pidevalt keerulisemate ja kallihinnalisemate tehnoloogiate kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles