Mandariine süües tasub ettevaatlik olla

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandariinid.
Mandariinid. Foto: Marko Saarm / Sakala

Sageli mandariinidega koos Eestisse saabuv noroviirus, mida tuntakse rahvasuus ka kõhuviirusena, nakkab kergesti ja levib pesemata kätega.

Haigus algab järsult, haigestunu tunneb ennast väga halvasti, kuid haigus on tavaliselt lühikese kestvusega, haigusnähud mööduvad 24 kuni 48 tunni pärast. «See on üks põhjus, miks inimesed arsti juurde ei pöördu või ei jõua ja miks seda haigust vähe registreeritakse,» rääkis terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Tema sõnul registreeritakse noroviirusnakkusesse haigestumisi Eestis aastaringselt. «Viimasel kuul on registreeritud haigusjuhtude arv olnud 7 kuni 9 juhtu ühes nädalas, suvekuudel on see 2-7. Seega haigusjuhtude registreerimise põhjal terviseamet suuri erinevusi ei näe,» tõdes ta.

Noroviirushaiguse sümptomiteks on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Mõnikord võib olla väike palavik, külmavärinad, peavalu, lihastevalud ning üldine väsimustunne.

Saluri sõnul on tegemist väga nakkava kergesti ühelt isikult teisele leviva nakkusega. «Haigestuda võib igaüks, haigusest hoidumiseks on eriti oluline jälgida hügieenireegleid, pesta käsi ja puhastada hoolikalt kõik haigestunu väljaheidetega saastunud pinnad,» selgitas terviseameti avalike suhete juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles